Urbane totninger- et
sammarshow
på Kapp Mjølkefabrikk
GUSTAV NILSEN Produsent / tekstforfatter / skuespiller
Oppvokst på Kapp, bor på Frogner i Oslo Yrke: KomikerKapping som etter å ha gjort kjempesuksess som komiker ga avkall på drømmen om å bli popstjerne. Han vant Komiprisen for beste nykommer 2004, har medvirket i flere sommershow rundt omkring og i revyen "Det folk vil ha" på Det Norske Teatret. Kanskje mest kjent for sine parodier, bl.a. i TV2-nøttene rundt jul og påske eller nå sist i Skaperen på TV2. Også mannen bak den populære barnetimeonkelen Onkel Børre på NRK P1.
PAUL HÅVARD ØSTBY Produsent / tekstforfatter / skuespiller
Oppvokst på Eina, bor på Oppsal i Oslo Yrke: KomikerBondesønn fra Eina, som forkastet ingeniør- og lærerutdannelsene for å satse på standup. Har spilt i flere sommershow i Oslo, og turnert hele landet sammen med Riksteatret og humorduoen Bye og Rønning. Tidligere nominert til Ståopp-pris og Komipris. Har også skrevet teater, vært rappestjerne, gitt ut bok og vært programleder på TV. Underholder resten av året bedrifter med foredrag og standupshow.
IDA MARIE RINGERUD Skuespiller
Oppvokst i Smågarda på Bøverbru, bor på hybel på Sogn i Oslo. Yrke: StudentMedisinstudent som i 2007 fikk rollen i Urbane Totninger gjennom en storstilt audition: Jaken på ei gromjinte. Hun overbeviste alle og ble samme år belønnet med nominasjon til Komiprisen for beste nykommer på NRK. Gromjinta med den fantastiske sangstemmen synger ofte på soare og i alle bryllupene til sine venners venner; målet er å bli den første barnelegen i landet som vinner Grand Prix.
SVERRE FREDRIK BØ NORDHEIM Skuespiller
Oppvokst på Starum, bor på Lillo Yrke: Polsjef på GjøvikBarndomskamerat av Gustav, som er med på mye av det som skjer innen lokalt teater: Norsk Sceneskrekk, Caspar, Caspars kvinner og St. Hans Spillene. Jobbet tidligere med salg på Det Norske Teatret, men klarte å gjøre hobbyen sin til levebrød da han ble sjef for Vinmonopolet på Gjøvik. Er et scenetalent utenom det vanlige. Aldri nominert til verken Komiprisen eller noen andre priser av betydning.
Vælkømmin på Kapp Mjølkefabrikk neste sammar tæll nytt humørsprakende show.
Sea detti foregår på KAPP, har je nå en Unnskyldning for å skrive litt mere om detti stelle vest for Mjøsa. Denni delen ta innlegget er en spesiel hælsing åt vår ælles kjære bloggvenninne PETUNIA som har barne- og Ungdomsminner herifrå og far hennes som forhåpentligvis kjinner at seg. Takk for mye artig inspirasjon på bloggen, Petunia. Derfor en U-sving innom KAPP.
Stedsnavnet Kapp er fra slutten av 1800-tallet. Det er belagt skriftlig fra 1883. Navnet er et lånord for odde og sikter trulig til det utstikkende neset der det gamle ferjeleiet ligger. Trulig kom navnet i bruk da brygga ble flytta fra Smørvika til dette neset. Dette skjedde på 1880-tallet. En person fra Kapp kalles en kapping (Wikipedia)
Kapp er et tettsted i Østre Toten kommune, på vestsida av Mjøsa. Pr. 1. januar 2007 bor det 1927 personer her. Kapp har en idyllisk beliggenhet, helt nede ved Mjøsa. Kapp har to småbåthavner, én på Hekshus og én ved Kapp Melkefabrikk. Ved sistnevnte finnes også noen små industribedrifter, Kapp næringshage, Mjøsmuseet, Kulturskolen Mjølkefabrikken (Østre Toten kulturskole) og skjenkestedet Båtkroa. Området ved Kapp melkefabrikk er nå et populært besøksmål i sommerhalvåret; hjuldamperen DS Skibladner anløper Kapp i sesongen mai-august. Her arrangeres det også konserter og show om sommeren.
Kapp er i dag (2007) det største tettstedet i Østre Toten, og er samtidig det som vokser raskest. Kapp har nå vokst sammen med området rundt Fauchaldplassen (Plassleia), som tidligere ble regna som et eget tettsted. Ekspansjonen til tross har stedet få sørvistilbud. Dette er begrensa til én dagligvareforretning, to kiosker, et par spesialforretninger og en sommeråpen pub (Båtkroa). (Wikipedia)
Dukkehjem lekemuseum. Samling ta leker frå mange ti-år bakover. Virkelig verd et besøk. Loppemarked-utsalg er det der å for den som er på leit etter små skatter.

Hekshus: gard, camping, badestrand og båthavn
Utsalg like ved Hekshus
Scandia, nedlagt konfeksjonsfabrikk, bære detti skjeltet er att.
Fauchald-plassen på folkemunne.
Kapp Melkefabrikk er en industrivirksomhet som ligger i Østre Toten. Fabrikken ble etablert i 1891 og drev produksjon av Dr. Sopps oppfinnelse: Kondensert melk uten sukkertilsetning, kalt «Viking Melk». Fabrikken ble i 1898 kjøpt og siden drevet av sveitsiske Nestlé til den ble nedlagt i 1928. Fabrikken var Østre Totens største arbeidsplass og hadde på det meste ca. 300 arbeidere. Lokalt ble fabrikken også kalt "Kokeriet".
Seinere husa fabrikken blant annet Remingtons skrivemaskinfabrikk. Denne ble nedlagt i 1957.
Bygningene brukes i dag til diverse kulturelle formål samt næringsvirksomhet. Mjøsmuseet har et stort arkiv og dokumentasjonssenter her, vegg i vegg med Kulturskolen Mjølkefabrikken (Østre Toten kulturskole). Kapp Næringshage (etablert 2003) har også tilhold ved Kapp Melkefabrikk, og her arbeider nå (2007) 60 personer. Kapp Båtforening har båthavn utenfor fabrikken, og har drevet konsertvirksomhet i sommersesongen.
Skibladner legger ofte til ved kaia rett utenfor Kapp Melkefabrikk, både på faste ruteanløp og ved charterarrangementer. (Wikipedia)
Skibladnerbrygga
Frå båthavna ved Mjølkefabrikken. Gamle slitere på Mjøsa som er flott oppattpusse. Hvis du syns du har sett detti før, så var det flere innslag herifrå på NRK’s Sommeråpent om måndan denni vikua.
Henning Engelsen sine utskørine trefigurer er vel godt kjent. Iallefall såg vi mange ta dom i den norske paviljongen i Epcot-center i Florida
Nedlagt bakeri i sentrum
Nokså stille på Kapp brygga nå. Før gikk ferja herifrå og tæll Hamar . Dæ var den gongen Mjøsa var viktig samferdselsåre.
Idyllisk bebyggelse
Detti var garden Billerud som Bjørnstjerne Bjørnson ville kjøpe. Slik gikk det itte. Bjørnstjerne havne i Gausdal og Billerud vart gamlehjem før det nå er kultursenter. Men dessi bevingede ord frå’n Bjørnstjerne vil je nå gjenne dele mæ dekk:
Skitt i Norge, leve Toten!
Navnet Peder Balke-senter kjæm frå måler’n Peder Balke som har laga veggmalerier i gamlebygningen. Det er mye å skrive om den saken, så det får bli et eget innlegg en vakker dag.
Hæll du kænn ta en titt HER.


Slik gikk det mæ fotografen da hu var Uforsiktig Ut tUr bil ved Mjølkefabrikken. Sea gikk det litt gæli mæ det meniskskadde høgrekne i en mæbakke. Det er neimen itte bære bære å vara ABC-fotograf ;)
Detti vart et Uendelig langt innlegg. Det viste seg UmUlig å fatt seg i korthet om Kapp. Enda er det UtrUlig mye mere je kunne vist fram.
Flerer U- er HER
Je ønsker ælle ei
Utmerket hælj!