torsdag 12. januar 2012

Amandaprosjektet

 

Så er et nytt strikke-år igang og je har lyst tæll å utfordre dekk som er godvenner mæ strikkepinna, nå som julegavestrikken kænskje er unnagjort for ei stund. Je er nemlig svært fasinert ta å Bjørg og Bjørn har fått tæll mæ Amandaprosjektet på kunn kort tid. Det er jo ingen som planlegg å få en onge flere vikur eller kænskje måneder for tidlig. Da strikker en hæller itte småting i tilfelle. Men når det skjer, så treng jo den væsle no godt og lunt som itte er i vægen for slanger osv når dom skar ut tur den varme kuvøsa og bli kjent mæ foreldre og søsken.

Her har jeg lånt tekst fra www.amandaprosjektet.org: (all tekst i kursiv og blått)

Om Amandaprosjektet

06-12-2011, amanda prosjektet

Amandaprosjektet er oppkalt etter dattera vår som levde nesten hele sitt liv på nyfødt/barne intensiven på Rikshospitalet. Det gjorde de en fantastisk jobb, og vi, som foreldre, har lyst til å gi noe tilbake, og det gjennom strikking og hekling!

Små kropper som er syke trenger nemlig ekstra påpass, og mens Amanda lå der, ble vi oppfordret til å strikke til henne. Mest for hennes del; hode, tær og hender er der vi mister mest varme, men også for egen del, for å bryte opp alt det hvite/alt det "unormale" med litt farger, og få det litt "normalt" rundt henne.

Vi fikk også vite at de gjerne skulle hatt flere, helst mange. Det kommer heldigvis alltid nye barn til verden, og noen av dem vil trenge ekstra hjelp. Da kan ei lue, et teppe, et par sokker og kanskje noen votter bety mye. For den lille, og for de som står rundt: Det at noen bryr seg nok til å bruke tid på å strikke/hekle...

Vi tenkte først at dette skulle være tidsbegrenset. Fram til vi skulle tilbake til riksen høsten 2010 for å få vite litt mer om hva som skjedde med Amanda. Et prosjekt fordi vi ønsket å si takk.

Så har vi sett at dette engasjerer, og at det er mange som vil hjelpe. Derfor har vi utvidet prosjektet, slik at vi stadig kan forsyne avdelingene med nye sokker, votter, luer og tepper. Det trengs stadig påfyll, for det barnet som får det teppet, den lua og de vottene og sokkene beholder det. Det er deres, og det får foreldrene med seg når de en dag skal ut av sykehuset. Det får de som et minne, fra tøffe dager.

Teppene skal være fra omtrent størrelsen med et A3 ark, og når det gjelder resten så trenger vi ulike størrelser. Alt fra de som er prematur, til de, som Amanda, er født til rett tid, allikevel syke. Et godt råd er å finne fram mønster på dukke klær, og ta utgangspunkt i det.

Ferdige produkter kan sendes til oss (se ”Kontakt”), så samler vi opp en del, og drar inn til Rikshospitalet og leverer det personlig. Du kan også levere det direkte til Nyfødt- og barneintensiven på Rikshospitalet. Gjør du dette, så hadde det vært veldig kjekt om du kunne tatt et bilde av det du har laget, og sendt det til oss. Vi synes det er veldig kjekt å se hva andre har laget, men også for å kunne legge bildet ut her på nettsiden slik at det er mulig å se gjennom bildene for å finne inspirasjon og for å se hva som er gitt.

Vi valgte i første omgang å konsentrere oss om Rikshospitalet fordi det var der Amanda lå, og fordi det er hit de sykeste av de syke små blir sendt fra hele landet. Så har vi sett at Amandaprosjektet har vokst i en helt enorm fart, og nå favner grupper og enkeltpersoner over hele landet vårt, - og veksten bare fortsetter. Dette setter oss nå i stand til å levere til samtlige nyfødtintensiver i landet. Vi har vært i kontakt med samtlige, og de ble veldig glad for for henvendelsen. Mer informasjon om dette finner du under "kontaktinformasjon".

På nyfødtintensiver ligger det alt fra de minste premature, og opp til 3 mnd., så det er altså dette avdelingene trenger; Både det aller minste, pluss det litt større. Husk på at det er sokker, votter, luer og tepper vi leverer. Dette - og ingenting annet.

For flere opplysninger altså: Facebook eller HER

Je har såvidt begynt å strikke litt sjøl. Det går forsåvidt sakte på grunn ta skranglete arm og rygg. Derfor går je rundt i stua og strikker en omgang nå og da. Men ælle monner dræg.

P1125467

Teppet over er Pickles: På veg-helseteppe i mini-versjon. Baby-ull og pinne nr 5 går jo ganske fort egentlig.

P1125468

Et teppe tæll undervegs. Helt enkelt, strikke på skrå. Bambino Ull og fortsatt pinne 5 for å få et luftig teppe.

Sea det er endel strikkedamer som kikker innom her, har je altså lyst tæll å oppfordre dekk tæll litt prematurstrikk. Små sokker, luer og votter går fort mæ treine strikkehender. Småtepper er kanskje egnet som reisehåndarbeid /tv-strikk o.l. Det kænn jo like godt vara no som er hekle å da. Bestemor-ruter er jo flott og kann bli en fargeklatt i ælt det sjukhus-kvite.

Men husk, det må vara ull som itte loer og som er mjuk. Je er en ihuga alpakka-fan når noe skar vara varmt og mjukt, men dessverre er det endel alpakka-gån som loer litt. Vi må husse på at dessi små har nokså dårlig utvikle luftvæger og vi vil jo itte laga tæll no som plager dom unødvendig. Så var obs når du kikker i gån-lageret :) Rester kænn jo mæ fordel brukes for å laga no som er helt unikt for den væsle tøffingen som får det.

Hvis du røyker eller har dyr i huset er det kænskje en fordel at du får noen ændre tæll å vaske plagga før dom leveres/sendes kontaktpersonene du finn på Facebook eller HER. Bære for å vara på den sikre sida liksom:)

Go’ strikk og varme småtrøll !

11 kommentarer:

Tovepia sa...

Kjempeflott prosjekt og utfordring dette!....men en må ha tålmodighet til å strikke små plagg, og det har jeg dessvere ikke; har skjerpet alle sanser hver gang jeg måtte strikke et babyplagg, så jeg håper og tror at andre tar utfordringen ...beklager, men velger å være ærlig..
Du har ihvertfall strikket noe kjempesøtt!
Nyt dagen videre, klemmer fra meg;)

Berit T sa...

Jeg er med på amandaprosjektet i haugesund, har en del som skal levesres. Veldig greitt å ha slikt arbeid for hånden, spesielt de små teppene.
Fine ting du har laget.

Sologbolig sa...

Kjempeflott tiltak. dette blir eg med på! eg har jo strikkedilla og treng alltid noe å strikka på. Klem.

Elin sa...

Amandaprosjektet er et flott prosjekt, så fint du deltar. Jeg klarer jo kun å strikke og hekle firkanter, så det må i såfall bli et teppe eller to herfra da. De små-små plaggene får jeg la andre ta seg av. :-)

Anne sa...

Godt Nyttår til deg min lille heks :-) og takk for at du stikker innim sånn i ny og ned, det vet du jeg setter stor pris på.

Strikking vet jeg fint lite om, men kua under her, den likte jeg. Tine for alle penga her i gården sjø :-))

Anneklem.

Mormorfarmor Inger sa...

Fantastisk tiltak. Jeg tar utfordringen, dette vil jeg være med på!
Takk til lille Elin for å ha leda meg inn hit :)

God søndag og hilsen fra Inger

Maret sa...

Flott tiltak.... Har sjøl komt heim frå sykehuset med ein bitteliten kropp- Og ei mor som strikka for harde livet for å få passe klær til første by-turen...

Maret sa...

Flott tiltak.... Har sjøl komt heim frå sykehuset med ein bitteliten kropp- Og ei mor som strikka for harde livet for å få passe klær til første by-turen...

BirtH sa...

Jeg synes det er et prisverdig innlegg du har laget her! Jeg har lest om det tidligere, men trenger nok flere dytt for å komme i gang. Bor så langt unna sykehus for premature barn; men det er slett ingen unnskyldning!!! Har noe fint ullgarn som kanskje kunne passe. Ser at det ikke må loe, - kan vel konferere med deg hvis jeg tar fatt.
Du er ei god dame, sjøl om du er heks ;)

StrikkeDolla sa...

Jeg har selv strikket litt til de små. Så syntes det er kjempeflott at du skriver litt om det! :-D

En svært god venninne fikk en prematur gutt desember 2010, og hun fikk strikkede plagg til prinsen.

Dette satte hun så utrolig stor pris på! hun har rammet plaggene inn, og de står nå til pynt i stuen hennes.

Fru Langstrømpe sa...

Kjære gamleheks, dette har jeg virkelig sansen for.Jeg er med, er godt i gang med lue og teppe. Kommer til å levere mitt lokalt....er tante til en som var altfor liten da han ble født, så jeg vet hva dette betyr. Bra tiltak!