tirsdag 3. desember 2013

Slekt skal følge slekters gang

 

PC039907

(Foto av foto, muligens tatt på 1960-tallet)

Når en som en i ei lang rekke bor på en gammal gard, så får en av og tæll noen tanker om det historiske. Særlig når en rødder i et dødsbo og finn slekt- og gardshistoriske skatter. Gubben si slekt har høldt tæll på denni garden sea 1722 og deler ta våningsbygningen vart nok bygd like etter dom kom hit. Sjøl er je jo bære et inngifte, men har født 11. generasjons odelsarving, så da blir en jo en del ta bildet læll. Og her sitt det mye historie i vegga. Heldigvis spøker dom itte, dom som har bodd her før øss. Men historia sitt heldigvis itte bære i vegga, men viser seg av og tæll som bøker.

 

PC039915

PC039916

Som denni salme- og andaktsboka tællhørende Gubben sin tipp-tipp-oldefar. Den godeste Christian var en godt skrivekyndig mænn og jubelen sto i taket ått meg da vi fant denni nokså nøytrale protokollen. Sjøl Gubben som har mer fokus på framtid enn fortid, fækk et snev ta historisk interesse her.

 

PC039909

For jammen var den en enda større skatt enn salmeboka. Bonden Christian har notert seg det viktigste i si tid som bonde her på garden frå 1854 tæll 1868. Da døde hænn bære 52 år gammal. I kjørkeboka står det ingen dødsårsak.

 

PC039911

Utsæd og utfgifter tæll gardsdrifta er sirlig ført.

 

PC039912

Innimellom er det mere dagbok-aktige notater, men det dreier seg vesentlig om gardsdrifta og forhold rundt den.

 

PC039913

Så noen slektshistoriske opplysninger, f.eks. når onga hass vart født og når besteforeldrene døde.

 

PC039914

Men hænn var itte bære interesert i den daglige dont på hemebane, hænn hadde notert seg detti og hint som hænn sikkert hadde lesi i avisa, f.eks denni regent-rekka.

 

PC039910

To eksemplar ta vikusavisa Oplandets Budstikke frå 1857 låg inne i protokollen.

Det er underlig å tenkje på at denni fræmne mænn, som je ældri har sett bilde ta engong, har hatt gener som har gått i arv ått både gubben og dåttera. Hænn har søtti her i detti huset og skrivi i boka si. Sikkert på kvældstid etter en lang dags arbe. Mæ blekk og fjørpenn og lys frå ei parafinlampe. Her i detti huset har hænn levd hele livet sitt, muligens født på et ta romma i 2.'tasje. Kænskje døde hænn på samma rommet 52 år seinere. Dæ veit je ittno om og må bære gjetta. Men litt mere skar je finne ut ta livet hass når je får lesi mer grundig i denni boka. Hænn var god tæll å skrive, men ælt er itte like lett å skjønne så je lyt nok får hjælp tæll å tyde ett og ænna før je er sikker på å forstå det riktig.

Av og tæll er je glad for å vara gift inn i ei slekt som itte kaster noenting. Det finnes skatter innimellom Smilefjes med åpen munn

9 kommentarer:

Marie sa...

Å så kjekt med sånne skattar :)

Har litt forskjellig her på garden også :)

elle-melle sa...

ja,nå har du virkelig funne en ordentlig skatt!
Det er verdifullt med slike "arvegods",som
får en til å tenke litt bakover også.

Tovepia sa...

Hei på deg; her har du sannelig kommet over fordums skatter. Må være artig å lese alt når en sitter på gården som har huset alle hendelser og personer.
Innom for å ønske deg ei god adventstid; her er det lite som minner om desember, men like greit:)
Klemmer fra mæ;)

Maret sa...

Å... slikt er spennande... ( då eg leste overskrifta,tenkte eg: er dama flytta på kår, det var vel i tidligaste laget...) og så driv du berre å rydder... Ha ein flott dag og kos deg med skattane..

Ruth sa...

For en skatt. For meg er sånt mere verdt en gull. Kanskje du finner flere også. Fantastisk.

oddi sa...

Så herlig! "Gjem som det røde gull" sa de gjerne her dersom noe skulle tas spesielt godt vare på. Herved er oppfordringa gitt! Ha ei flott advent!

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Å ja herlighet , visst finnes det virkelige skatter !!! Sånne gammle salmebøker og bibler er kjempefine , men at du kom over regnskapsboken ... ååå det må være moro ! Det blir jo som en måte å bli litt kjent med han som har skrevet boken . Kos deg med boken og ha en fin dag ! Klem

ANNEPÅLANDET sa...

Så spenende!
Jeg kommer selv fra en gammel slektsgård, og faren min har drevet med slektsforskning og kartlagt alt tilbake til 1500-tallet. Så broren min er 19. generasjon på gården. Det gir en god trygghet å vite hvor man kommer fra. Mange historier om de før oss har gått videre i familien, muntlig, og jeg har ofte tenkt på at det kunne vært lurt å skrive det ned, før det går tapt. At slektsforskning er spennende, er det ingen tvil om!

Stubbetufsa sa...

Spennende innlegg!