mandag 27. februar 2012

Min Toten-genser

P2275537

Her er genser og lue je strikke ått Snuppa for 17-18 år sea, da hu var 2-3 år gammal. Det vart brukt på kalde 17-mai-mårråer ol sammen mæ Totendrakta. Den kænn du sjå og læra mere om lengre ner i innlegget.

P2275541

Ærmer og bol er inspirert ta strømpen på herredrakta. Kvalinga på ærmen og hærsjen er frå svartsømmen på skjorta.

 

P2275538

Rutemønster og farvevalg kjæm frå førkle.

 

P2275545

"Sølvet" på Totendrakta er itte sølv, som du kænn sjå over her.

Ei stunn etter je hadde komponert sammen denni genseren, var det en konkurranse om å designe en Totengenser. Den konkurransen fækk je itte mæ  meg at skulle vara, så der fækk je  ældri sendt inn mitt forslag. Vinneren vart en genser mæ rutemønster ala førkle over det hele.

Men altså, da hadde vi ælt en Totengenser her i huset og den ligg nå på vent tæll kænskje flere sku passe inn i den.

ok9

Opplysninger og bilder frå Husfliden:

Totendrakt

Komiteen som ble nedsatt i 1971 for å finne grunnlaget for en bunad for totenbygdene, tok utgangspunkt i en sommer/blåtøysbunad fra 1830-årene, og som stammer fra Østre Toten.

Rutemønsteret på den gamle bunaden stammer fra et møbelstoff i rutet ull, som i dag er vist på Toten museum. Det antas å være fra amtmann Weidemanns dager, dvs. begynnelsen av 1800-tallet. Bordene på forkleet stammer fra et åkle fra 1796, som også henger på Toten museum i dag. En skjorte med svartsøm, som ble brukt til den opprinnelige blåtøysbunaden.

 

totendrakt

7 kommentarer:

Tovepia sa...

Den var jo som skapt til bunaden, så synd du ikke fikk vært med på den konkurrransen.
Ha en fin mandag på Toten, her er det i overkant mye snø..så kjørte meg fast utav garasjen i morges...mangler vaktmester her i gården..
Klemmings;)

ANNEPÅLANDET sa...

For en fin og velkomponert genser!
Jeg har aldri sett Totendrakta "live". Jeg har en venninne fra Toten. Hun har en blågrå bunad med skjøter i livet og sølvlenke over brystet, jeg trodde det var Totenbunaden, men der tok jeg nok feil da.

Så oppløftende med krokusspirer! Her hos oss er det fortsatt snø overalt, og det enda vi har hatt sol i hele vinter! Urettferdig i grunnen... :-( Men HÅLKE har vi her og - i går gikk vi på tur med livet som innsats, eller i hvert fall lårhalsen. Men det gikk bra :-) Ha en fortsatt fin mandag!

Marie sa...

Så flink du er :)
Genseren passa perfekt til drakten :)

Eg visste du var ein meister til å strikke, men eg visste ikkje at du var designar også :)

Elin sa...

WOW, je er imponert! Skikkelig fin genser, synd du gikk glipp ta konkurransen.

Strikkebesta sa...

Stilig genser! Passar godt til Totendrakta, og så er det lurt å ha noko av ull til å varme seg på, mi erfaring er i alle fall at om sola skin på 17. mai, så bles nordavinden i tillegg. Snuppa di var heilt skjønn:)

oddi sa...

Så flott genser. Kjempebra at slike fine plagg blir generasjonsplagg som kan tas frem når det kommer noen som passer i den.
Ellers var det deilig å se vårtegn i bloggen din. Jeg fryder meg over at sola (når den skinner), varmer slik at snøen sklir av fjøstaket. Du vet, vi her nord har ikke vår - vi har snøsmelting!

elle-melle sa...

Så flott genser, passer jo perfekt til drakten.
Det var synd du ikke fikk med deg den konkurransen for der hadde du hatt gode sjanser tror jeg.
Smart av deg å spare på den til neste generasjon, slike arve/familie plagg er flott.