onsdag 28. april 2010

Hjertesukk

Her i kommunene er det lov å brenne bråtå på hårdager (altså itte i hælja, hurra ;) 15. april tæll 30. mai. Noen trur dom MÅ brenne så mye som mulig, helst hele denni perioden.

grass fire

Je trur det står i vedtekten at en skal sørge for at det itte plager ændre, iallefall i minst mulig grad. Men når en rakar sammen vått løv og gras og dræg det ner i vægakænten og tenner på, da er det vel litt på kænten? Vægen blir røyklagt og den som er ute og kjører kænn itte lett hølde seg unna. Det gjeld å få trøkt på omluftsknappen i bil så fort som mulig, men det hjælp itte så mye. Tett som ei potte på kort tid :(

Nå er pollenstormen på gang

pollenkorn-250_802328a

Dæ gjør itte saken bære. Det er itte artig å hølde seg inne når våren endelig er her og sola forhåpentligvis ter seg fram at. Da er det å proppe ti seg kjemikalier frå Vitus apotek og håpe på det beste da. Pollenstormen er det itte mye å gjøra mæ, men bråtabrenninga kunne je ønske dit pepper’n gror. Det hadde hjælt  litt.

luftveisproblemer  Det er itte bære å rømme lændet hæll nå, sjøl om det har vørti bære mæ aske-plagen for flya mæ luftvægsproblemer. Pollen- og bråtåbrænn-sesongen blir vel slutt i år å.  Omsider. Men da er hele mai gått og våren er over.

Bilder fra internett.

10 kommentarer:

Rosa sa...

Uff, det høyrest ikkje morro ut å verete slik plaga av det som kjem med vinden, enten det er naturen sjølvsagt eller naborn som forårsakar det.

Endeleg eit glytt innom deg, og alle dei vakre, vakre vårbileta dine. Blåveis har eg aldri sett "live, faktisk. Mestad avden kvitebjørn sorten her.

Og for nokre nydelege dokkeplagg du har strikka!! Heldige ho som får slik vakker dåpsdokke, og endåtil har ein Bestefar som stiller opp som prest!

God kveld, heksa!

Rosa sa...

Hm,...eindel uforståelege ord som dukka opp inni der. Det kjem seg av ein overhjelpsom iPad, som stadig kjem med forslag til alternative ord ;)

Mammamiia sa...

Jeg fatter nå ikke at ikke folk kan benytte seg av den fine avfallsplassen for hageavfall vi har her nede jeg da. Helt gratis å levere både gress og kvist, - og så utrolig mye bedre for alle allergikere!!! Jeg er ikke allergisk sjøl (og synes EGENTLIG at bråtebrenning lukter litt godt... vår lissom...) men har full sympati for alle med tette vårneser! Så her i gården blir alt kjørt på komposten! Så det så. Fin matjord blir det av det og....

Så jeg sukker i kor med deg jeg, heksa! Det går an å ta hensyn. :) Våren er nydelig, - med sine friske lukter og vakre små skudd. Synd en må proppe seg full med "dop" for å ha full glede av den....

Ellers har jeg det bra.... *ler*
Nå skal vi se på Farmen her i stua, - og spise "gul kake" (leftovers etter dobbelbursdag ;) )

Ha en snufsfri mandagskveld! Klem (Kors, dette ble langt......??)

ANNEPÅLANDET sa...

Så rart at det er lov å brenne bråte? Her er det heldigvis forbudt. Jeg er ikke plaget av allergi, men jeg er livredd for skogbrann - her jeg bor midt i skauen. Kanskje det går an å ta opp saken med kommunen?

Mia sa...

Jag är så lycklig att våren kommit att jag glömmer alla er som är plågade, usch, det kan inte vara kul! Kanske en sån där rökmask som brand dykarna har kan hjälpa?

Petunia sa...

ja, huff! Bråtebrann er ikke noe kjekt for naboene og pollen e rikke kjekt for dem som er allergisk. Her brennes det omtrent ikke bråte mer. jeg vet egentlig ikke hvorfor. Jeg går ut i fra at man har om bare vær, vind og ting som du skriver tilsier det. Men for noen år siden hadde vi en kjempestor skogbrann rett ved her og jeg tror folk ikke er så vågale lenger. Det var et skremmende syn dengang og det som står igjen av skog der det brant som verst, er som en ødemark uten ny tilvekst etter 6 år.
Men lite bråtebrann er dumt for en enesteting; Flåtten.
Jeg tror det at haddevi vært flinkere til å holde vegetasjoen nede, så hadde ikke flåtten spredd seg så lett heller og mye egg og diverse overvintrede udyr hadde måtte bøte med livet ved å brenne bråte..
Men jeg liker overhode ikke osen fra dette jeg heller, så er det sagt.
Håper naboene snart er tom for fyrstikker og løv da... Dummingene;)

Anonym sa...

For noen år siden satt jeg på verandaen å leste avisa mens eks mannen min var i full gang med våronna i hagen. Ei fin arbeidsfordeling , spør du meg.

Helt til jeg akkurat var ferdig med å lese ett stykke om bråtebrenning og ett hus som hadde tatt fyr som følge av det.

Plutselig kjente jeg røykluft, så ble det etter hvert fullt kaos på andre siden av huset. Der hadde altså min godeste eks mann fått for seg at han skulle brenne i stedet for å rake, blitt overrasket av feil vindretning og komposthaugen rett bak garasjen sto i full fyr. Vannslangen var for kort og... Ja, gjett om det var kaos ei stund da !?

Ja til rive ! Nei til fyrstikker !

Havfruen sa...

Merkelig at det er slik forskjell på reglene rundt om! HEr er det totalforbud som jeg skrev tidligere...
Snufser jeg også om dagen, pollensesongen er definitivt her. Får finne fra neshornet og starte skylling. Det hjelper og anbefales!
Jeg har hatt bloggtørke delux...
Ha en fin dag tross bål og pollen:)
Klem fra meg:)

Tovepia sa...

ikke moro med denne allergien, tar tabletter selv. men er ikke så hardt angrepet, våren tåler jeg;)
Håper du får en god vårdag tross alt, klem fra meg;)

Hobbygåsa sa...

Gudsjelov er jeg ikke plaget av dette, men skjønner godt hjertesukket ditt. Det er nå mer enn nok med pollen og så får man med bålbrenneingen også. Det lukter ikke godt på landet i disse tider - nyspredd møkk på jordene og bålbrenning over alt :-)
Jeg hadde krøpet langt opp i sofakroken med strikketøy og te-kos, dypt i dvale, kanskje jeg bare skal bli der :-)