onsdag 19. mai 2010

Gulveis

P5196288 P5196290 P5196296 P5196297

Gulveis, eller gulsymre, (Anemone ranunculoides) er en flerårig urt i soleiefamilien

P5196286

Gulveisen blir 5-20 cm høy. Den vokser fra en krypende jordstengel, og om våren kommer det opp en opprett stengel. Lik som hvitveisen har gulveisen også tre svøpblader som kommer ut mitt på stengel, de blomstrer samtidig, og blomstrene ser ganske like ut. Forskjellen er at gulveisen har fem blomsterblader som er hårete på utsiden, mens hvitveisen har 6-8 blader, og er glatt.

P5196312 

Gulveisen blomstrer fra hovedsakelig fra april til mai og vokser langs bekker i skogen, i parker og på enger. Arten er vanlig i Mellom-Europa, og går nord til Skandinavia og Finland. I Norge er den sjelden og finnes på Østlandet, langs Mjøsa og enkelte steder i Nord-Trøndelag, Nordland og Troms. (Alle opplysninger : Wikipedia)

P5196306

11 kommentarer:

Rosa sa...

Jøss, når eg las tittelen trudde eg du fleipa. No innser eg at gulveis faktisk fins, berre at eg ikkje har høyrt om den før, sidan den ikkje nærmar seg Vestlandet. Takk for kunnskap og vakre bilder!

Anonym sa...

Informativt og fint ! :-)

Tovepia sa...

Enda godt å lese at den ikke fins i Sør-Trøndelag, for jeg trodde det var smørblomst, men det er det jo da ikke;)
Flotte bilder! Klem fra midt i sol-landet;)

Kari M sa...

Ja så lærte jeg noke nytt idag og. Hadde heller ikkje høyrt om gulveis.Flott var den i alle fall.
Fantastiske bilder du tar:))

Strikkebesta sa...

Eg var på besøk med venner som hadde plukka ein bukett gulveis i fjor, så han finns her i området også. Vakker!

Tovepia sa...

Huffda:O)

Annepålandet sa...

Jeg trodde folk bare fleipa, jeg, da de snakket om gulveis før. Men så fikk jeg se noen der vi bodde før, i Sandvika, og da skjønte jeg jo med en gang hva det var for en blomst. Den vokser ikke her nord for Oslo. Men hos deg vokser det jo alt mulig! Og så mye av den også. Flotte bilder!

MajorogMeg sa...

Jøss....disse har jeg aldri sett...
Så utrolig flotte bilder:)
Vi hadde en forsmak på sommer igår men det ga seg...
Ha en flott torsdag, klem:)

Bagatellar sa...

Trur ikkje me har gulveis her på Sunnmøre, men skal i alle fall ha augene med meg i tilfelle:-) Farmors gamle floraen i farger er flittig brukt, men denne var ny for meg.

Hobbygåsa sa...

Du har blogget så mange vakre bilder siden sist jeg var på besøk, men jeg nøyer meg med å kommentere her jeg. Denne blomsten oppdaget jeg i fjor vår - i grøftekanten her i nabolaget, før det hadde jeg aldri sett den. Nydelig er den.

Stubbetufsa sa...

Supre bilder og innlegg!
Er det ikke gulveisen som ble populært kalt "Halvveis"?