mandag 24. september 2012

Gamle skatter

Ingen som er innom bloggen her har sikkert unngått å legge merke tæll at je lik bilder. Nå er det som oftest nye, digitale bilder som havner her, men gamle bilder er jo om mulig enda morosammere. Je har vøri så heldig å fått kloa til to asker mæ gamle skatter i så henseende.

P9247573

Bæstemor Magnhild (farmor) sine gamle bilder er lagre ti en pen papp-ask som det har vøri ei elektrisk varmepute ti. Kænn skjønne denni asken var for fin tæll å bære kastes og nå rommer’n mange minner og mye historie.

P9247574

Her representert ved et skolebilde frå da a bæssmor fækk reise helt frå Torpa tæll Dokka i ca. 1918-19, for å gå videre på skole. Itte ille dæ når hu var eldst ta 10 onger og jinte atpåtæll. Etterpå vart det Menighetssøsterhjemmet i Oslo og den tids sjukepleie-utdanning. Hu var yreksaktiv tæll a var godt oppi 70-åra og fækk sin eneste sønn da hu var 38 år gammal.

Så er det bæssfar min mæ si store stolthet på den tida, bilen, på en gammal besinstasjon på Reinsvoll. Bildet er tæll og mæ et prospektkort.

Ytterst tæll høgre et ganske ongdommelig bilde ta bæssmor og bæssfar sin eneste sønn, min far.

P9247575

Så en ænna type ask, som har tællhørt a bæssmor Lise (mormor) Litt mere nøktern denni, men absolutt funksjonell tæll å ta vare på bilder etter at det delikate unevnelige som var oppi her, var tin i bruk. A bæssmor Lise hadde en litt ænna start på livet enn den ændre bæssmor mi, var 18 år yngre og miste foreldra sine veldig tidlig. Som 18-åring gifte hu seg mæ en småbruker og på det bruket arbedde hu både tidlig og seint. Arva etter foreldra høldt tæll et år på Viken Folkehøgskole på Gjøvik. Noe mere utdannelse var det itte råd tæll, dessuten vart hu mor som 19-åring.

P9247576

Et prospektkort fra Stavsjø der a bæssmor Lise var på HUSMORFERIE ;D

Bildet ta venstre er et “helt tællfældig” valgt bilde ta et barnebarn, ei lita heks :D

 

To jinter født tidlig på 1900-tallet mæ forskjellige utgangspunkt og sjebner, men mæ den felles link at dom er bæssmødre ått meg og bror min og at dom begge tok godt vare på gamle minner for seg sjøl og øss som kjæm etterpå.

TAKK !

4 kommentarer:

Mandy Lou sa...

Har kosa meg skikkelig med dette innlegget. Det var så fint og spennende skrevet. Og sånne gamle bilder er jo en virkelig skatt. Har en del selv, men de ligger slettes ikke i slike fine esker. :)

Unknown sa...

Ja, det var litt av en skatt og to forskjellige historier som med tiden ble til en ny historie, nemlig om deg :-)

Veldig spennende å grave litt i slektshistorien og når man attpåtil kan få bilder med til historien...
Ja, da kan det jo ikke bli bedre!!!

Veldig koselig innlegg :-)

Gode tanker fra
Bergen

Tovepia sa...

Ja, dette er skatter, og sannelig var ikke alltid livet noen dans på roser i den tida de vokste opp.

Sliter med bilder jeg..på bloggen, så har du råd der, tar jeg i mot dem:)

ANNEPÅLANDET sa...

Så koselig å ha sånne bilder - og i sånne fine esker!
Fikk meg til å tenke på mine egne bestemødre, som også fikk ganske forskjellige liv. Det er så spennende å lese sånne innlegg syns jeg.