fredag 24. april 2009

Hest er best

Iallefall for noen hær på Farmen er hest det beste. Hvis etternavnet vårt nevnes i visse kreter, så svares det: Å ja, hest! Gamleheksa sjøl og svigermor kænskje er dom som er minst interesert, mens de andre nok itte kunne levd uten sine fir-beinte venner.

 

ok10Bæssfar var den store inspirataren og forbildet for Snuppa da hu var lita. Hu fækk vara mæ på stæll-arbe frå hu var en næva stor. Før hu kunne gå sjøl. Bæssfar var tålmodigheta i egen person. Da trillbåra var måkt full ta møkk, la hænn en striesekk over, plasserte Snuppa på toppen og kjørte for å tømme. Ta mæ Snuppa, sekken og tømme lasset, oppatti mæ sekken og så Snuppa og så inn i stæll etter mere. På detti bildet er bæssfar hest, mæ skikkelig huggu-lag og Snuppa ganske ong “kusk”.

 

vennerDessverre gikk det slik at’n bæssbar døde da Snuppa var bære 5 år. Da var Juve Svarta god å ha. Her er det 17. mai, 5 dager etter at bæssfar gikk bort og dom to gode venna trøster næ’n så godt dom kænn.

Hesteinteressa var imidlertid godt plænte inn i ryggmargen på denni frøkna mæ både arv og miljø, så det har vøri mange timer mæ hestestell, ridekurs og sea pass ta egne hester. Det var ingen bombe at det vart Naturbruklinje mæ hest når hu skulle vælja seg fag på videregående.

 

hest 015Det er nesten ei gåte for meg at eple kænn trille så langt frå stammen, for je var livredd hester i ong ælder. Etter 25 år her på farmen har je vent meg mere tæll dessi store dyra, men veit å hølde avstand….. Det må nok vara fars-genen som er dominante her i huset. Hænn var hæller itte gammal før hænn hadde sin fysste hest ved navn Brage Best, sea vart det Solett, Troll Jillson (som Gamleheksa fækk halvparten ta i mårrå-gave, haha) og nå Juvel Svarten, her som nyfødt.

 

 

 

November 2006 128

Snuppa kjøpte sin fysste hest da hu var i 10-års-ælder’n. Ei gossin Nordlands/Lyngshest som heter Santa. Hu står nå på Gjøvik Miljøhestesenter og er godt likt som terapi-hest der.

 

 

Febr2009 396For 1 1/2 år sea vart a Santa litt for lita for den langbeinte Snuppa og da kom ‘n Victor (Cherie’s Victory) tæll gard’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0149 

Detti er Juni Svarta. Den hesten vi har hatt her på Farmen som har hatt de æller beste gener. Faren er verdens beste kaldblodstraver (Jærvsöfaks) og morfaren (Alm Svarten) var verdens beste på si tid. Men naturen gjør som den vil og hester kænn bli hjerneskadd dom å. Så derfor har itte denni skjønnheta non framtid som travhest. Hu var ei spesiel dame som måtte læres det meste. Som å drekke vatn og eta gulrot f.eks. Dæ bruker å gå grett for de fleste hester….

 

 

Her var Snuppa fotograf for ei venninne som MÅTTE ha med hest på konfirmasjonsbildet sitt. Det er itte lett å “dandere” dyr slik og her hadde hesten møkke seg tæll såpass på bakparten at bære no fækk bli mæ på bildet….

 

 

 

 

 

 

 

 

Venner

 

 

Jan2009 038abc i bilder

Se hos Petunia for flere artige H-løsninger.

27 kommentarer:

Inger sa...

Hester er noen flotte dyr! Likte spesielt godt "hesten" på det første bildet :)

Ha en fin helg!

MineSine sa...

Så mange flotte bilder :-)
Hester er flotte dyr :-)

Anonym sa...

Hester er veldig store og veldig vakre. Noe disse bildene understreker. Flott bidrag fra deg!

Orlaug sa...

Flotte bilde!!!
Eg er lite van med hest og held ein viss avstand om eg skulle møte nokon, ja.
Ha ei fin helg!

Hobbygåsa sa...

Så flotte bilder! Jeg visste knappt hva hest var før jeg flyttet til Gjøvik, og livredd dem var jeg også. Så meldte jeg meg på ridekurs, og nå er jeg godvenn med hestene. Det er jo greit å tørre gå inn stalldøra når nesten alle en kjenner driver med hest hehe. Ha en fin dag!

ANNEPÅLANDET sa...

Syns hesten på det første bilde ser mest trivelig ut, jeg...
Til tross for at jeg har vokst opp på landet, og delvis på gård, er jeg livredd for hester, dessverre. Men det er jo de vakreste skapninger som tenkes kan - bare man får ha dem på avstand.
God helg!

Rune Eide sa...

Ikke bar en Hest, men Hester i flertall! Dt bare må bli bra.!

Evami sa...

Hester en fantstisk flotte dyr:)Og så mangeflotte bilder du har av dem:) OG så herlig bilde av lille frøkna med bæssfar som hest:) Men jeg regner med at hu husker´n bæssfar selv omhu bare var 5 år,for mormor døde da jeg var 5 og det sitter mange gode minner igjen:)

Riktig god helg til deg:) Klem Eva

LiBeReJo sa...

flotte bilder:)

Tove E sa...

Flott bidrag til H,
fine hester.

elle-melle sa...

Så flotte bilder og god fortellerkunst!
Jeg er glad i hester på avstand, de er digre når du kommer nær. Dattera mingikk på rideskole og var "hestegal" som så mange jenter er i den spede ungdom. Nå er den grilla over for henne, men hun er nå ikke redd for dem slik som jeg.
Men hestemøkk - det er jeg glad i og ikke det minste redd for. Skulle gjerne vært hos dere og gravd med meg et par lass. Bedre gjøldsel til roser får du ikke.

Petunia sa...

Hest er best - det er jeg enig i!
Det er noen utrolig vakre og herlige dyr. Flotte bilder og koselig lesning hos deg:)

Miriam Elisabeth ツ sa...

Kjempe flotte bilder.

Bling - our elf on the shelf sa...

Vi har startet innleggene våre med samme setning du og jeg :)
Mange flotte hestebilder, og flotte jenter også. Synd med bestefar som gikk bort så alt for tidlig!

Mitt hvite hus sa...

Ååå for noen herlige bilder.. det siste gikk rett i hjerte mitt. Så fint at barna dine har en slik inspiriasjonskildeO=)

==)

TorAa sa...

Her er både en trist og en glad historie. Men, slik er livets gang.

Utsøkte fotos

amylin sa...

Hester er fine dyr! Fint H-innlegg.

Marie sa...

Hestar er flotte dyr :)
Koseleg å lese.

God vårhelg :)

Vestlandsjenta! sa...

"Hest er best som pålegg!" Hehe!
Neida, bare tuller. Hester er flotte dyr de! Flott innlegg!!

Unknown sa...

Kjempekoselig bilde av ei søt lita frøken med bæssfarhest:0)
Trist at han gjekk vekk så tidleg, og bildet der hesten og frøkna trøstar kvarandre var vakkert...
Håpar ho har mange gode minner om han!!
Kjempeflott tolkning.
God helg

Turid sa...

Dette var et flott H innlegg! Og fine bilder;)

Silje sa...

Fine bilder igjen mona...:D

Olga T sa...

Hästen är ett vackert djur och många fina bilder bjöd du på här!

FO - 2 sa...

Nydelig historie og vakre bilder!
En fin hobby dette med hestehold.
Håper at snuppa har noen gode minner etter det som må ha vært en av verdens snilleste bestefedre. :)

Anonym sa...

Dette innlegget koste jeg meg virkelig med! Jeg er nemlig veldig, veldig glad i hester og red mye i mine yngre år.
Flotte bilder :D

Viola sa...

Virkelig flotte bilder og en god historie, med både glede og sorg. Hester har så vakre øyne! Og vakre hårmaner. Du har valgt Hest som meg :) Ha en flott uke!

2ne sa...

HEI. Masse lekre bilder du har på bloggen din. Og det er jo så koselig når man ser Mjøsa også. Har ei hestejente jeg også og hun elsker å ri :-) Er ikke helt sikker på hvilken gård dere bor på, bare sånn i nærheten..... Bor selv i Bekkelaget. Ha en riktig god uke