fredag 13. april 2012

I fyr og flamme

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I dag har je virkelig lysst tæll å skrike høgt, mæssom synge ut litt.

Her i kommunen er det nemlig lov å brenne hælm og åkerstubb for bønder og rusk og rask for ælle ændre frå 15.april og ut mai. I år vart det utvide tæll å gjelde frå 26.mars pga tidlig vår. Men ingen avkortning på slutten ta perioden. For øss som itte tåler sur røyk no særlig er detti ei pine og ei plage som kjæm sammen mæ pollensesongen. Dæ gjør itte våren tæll no dæns på roser akkurat.

 

P4075832

Her er det illustrert mæ røyksignaler på Stange. For langt unna tæll å plage meg, men det bor sikkert noe allergiske der å.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I hæljer og høgtider er det brenne-forbud, men det er det itte ælle som bryr seg om. Det brandt lystig her i nabolaget langfredag. Det er vel hæljedag dæ????

Det er itte stas å bli like rau i aua og huggu som hænn karen over her, men slik blir det altså. Harmelig å iallefall itte kunne stole på at det er "trygt" ute i hæljen.

 

P4065791

Itte er det ufarlig hæll. Hus og uthus går opp i røyk år om ænna. Det har vøri farlig tørt her den siste tida og da er det bære et lite vindpust som skar tæll før en mister kntrollen. En her i grenda brant opp veden for naboen sin herforleden…

 

P4065807

En ting er kænskje å brenne hælm, sjøl om agronoma her i huset itte er så ivrige på den tanken. Men å brenne gras rundt omkring hus og heim er jo en risikosport. Det er forbudt mange stann og kunne vel vara det her å. Men neida, det ser ut tæll å vara no helt livsnødvendig å kjinne seg i pakt mæ ett eller ænna når en kæn rive av ei fyrstikk og leke ur-menneskje.

Her om dagen såg je en gammal mænn, skikkelig dårlig tæll beins. Men fyrstikker kunne hænn rive av. Så det brandt godt i ca 20 ganger 4 meters bredde inn mot et uthus. Åssen hænn hadde tenkt å hjælpe seg hvis ting kom ut tur kontroll, nei si det. Sjølsgat helt inni hovedvegen slik at den låg gjømt i tjukk tåke. 

Det virker som det brenn bæst langs væg. Folk raker sammen rått lau og lager bål i grøfta så tett ved vegen som mulig. Je skjønner bære itte å det skar vara godt for å ta slike sjanser, og je arber itte i no forsikringsselekap. Og når en tenkjer på si egen og ændre si hælse, så skulle vel egentlig regnestykjet vara greit.

Atsjoooo!!!

Zyrtec, Rhinocort, Seretide.

De er gode å ha i nødens stund, men je skulle ønske meg mindre bruk for dekk.

 

P4065818

 

I dag er je minsanten like sint som denni væsle hana-rakkern som gikk tæll angrep på papparattsi-fotografen mange gonger.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men helt umulig er itte ælt i min lille verden da. I dag er det 21 år sea Gubben sto brudgom og dæ betyr vel at je å har litt å feire. Ingen planer for feiring så langt, vi får sjå å dagen bringer

(men je har kjøpt gave åt'n altså)

Smilefjes

10 kommentarer:

Med kjæleik til livet sa...

ups... det var ikkje så bra ...

her er det mye sne enda og ingen brannfare - heldigvis...

flotte fjærkre - er det dine ?

monikasmil

Mandy Lou sa...

Æsj, det der vil man jo absolutt ikke ha noe av. Samme om man er allergisk eller ikke. Og farlig er det jo også. Men du, så flotte hønsefugler! Fantastiske bilder du har fått tatt av dem.
Ønsker deg ei solrik og røykfri helg! :)

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Ja det skjønte jeg fort etter å ha flyttet på landet for to år siden snart. Her brenner bøndene til alle tider , alt de kommer over og det er ingen forskjell på hverdag og høytid. For noen nydelige bilder ! De gikk jo rett i hjertet mitt , da jeg er så glad i høner. Håper du får en god helg uten bråtebrenning ! Klem

Vanella sa...

Så utrivelig!! Og etterpå kommer hevdlukta, vel?
Jeg bor midt i byen, så her har vi ikke akkurat det problemet.

Du tar så fantastisk gode fuglebilder! Jeg er imponert.

oddi sa...

Først: gratulerer med dagen (ikke den med brann, men den med -bryllup-)Så: rart hva man ikke tenker over når en selv eller ens nærmeste ikke er plaget. Ta frem "steinbit- og heksefæran" og skriv det argeste åpne brevet du noensinne har skrevet! Jeg skal følge med på oa.no! God helg!
og: psst: fantastiske flotte bilder av flotte fugler av ymse slag ;-)

Stubbetufsa sa...

Du e no bare hærlg!
Åsså de flotte fjørkrea du har fått på bloggen!
Æ e sur på Blogger som skifte på bloggemekanikken så fort det bynner noen nye der(trur æ)! Æ får bare ikke tel å sette inn kommentaren din!!
Jeg fikk to kommentarer samtidig, den andre kom inn, men din, nei, det e som om Blogger e blind på begge auan!!
Huff!
Håpe nasen din holdes åpen, hehe!

Tovepia sa...

Grattis med dagen!! Du er av det tålmodige slaget du også:O)
Huff, jeg skjønner og kjenner nesten lukta helt hit.
Jeg har havna i hyttelandet, og her er det mer snø enn hjemme, så her er det ikke råd å tenne på noe..
Ha ei riktig god helg, klem fra mæ;

Stubbetufsa sa...

Jah! No kom du på bloggen min!
Pussig at ikke den første kom. Jeg har den og har prøvd flere ganger, men nei...
Takk for denne!

Ruth sa...

Gratulerer med dagen.
Skjønner deg godt jeg, i Skottland brenner de lungene sånn nå på vårparten og jeg er ikke det minste lei eg for at jeg ikke er der i år. Fine fjær foresten

Gry sa...

For noen fantastiske skapninger!

Vi har tilsvarende ordning om bråtebrenning på mine kanter også. Men dersom jeg ikke husker helt feil så gjelder det hele året. Det opprinnelige forslaget gikk på at all ild skulle være forbundt - også den lille kosen i hagepeisen. Men det gikk heldigvis ikke gjennom!