mandag 13. juli 2009

30 år sea debutten!

Nå ja, det er ingen intime betruelser som skal røpes her. Men det er 30 år sea je var på mitt fysste lændsstævne i Norges Bygdeungdomslag (NBU). NBU er forresten et ta Norges største “ekteskapsbyråer”, så hvis non gjettar å henn Gamleheksa og Gubben møtte næn, så blir nok premien liten. Det var i grunn litt naturstridig at den onge Heksa som da var Villa-frøken frå “forstaden” tæll industribyen Raufoss, skulle bli mæ bønda på tur. Men “dårlige venner” kænn gi uante resultater. Det vart 11 lændsstevner på rad før Heksa følte seg for gammal. Altså 20 år sea siste tur’n. Stevna var så stor begivenhet at vi tælte ner i månedsvis før vi skulle i vægen.

Merittlista er som følger:

1979 Lensbygda (ingen bilder i arkivet)

Historia mi herifrå er at hu som skulle hente øss svikte meg. Sea det itte var mulig å ringe hemat, (se neafor) og ordet drosje var fremmedord for meg, så gikk je. Det er vel 2 mil tæll barndomsheimen. Problemet var festskoa, som i den tid var svarte mokkasiner. Itte æll verdens tæll tursko på asfalt dæ. Så med småregn og våte bein, vart det vassblæmer og gnagsår så det høldt. Det gikk mange dager før je kunne gå normalt at. Men om je tok skrækken: å nei da!

1980 Øksnevad

 ls1

1981 Surnadal

ls2

1982 Seljord

ls3

1983 Førde (der var Gubben og je “TV-kjendiser” på dænsegolvet og je kjøpte lilla ku)

ls4

1984 Eidsberg

ls5

1985 Kongssvinger

ls6

1986 Mære

Gule

1987 Hellerudsletta

ls8

1988 Larvik

ls9

1989 Krødern

ls10

 

Åffer je kjæm på detti nå? Jo, debuttstevnet mitt var i Lensbygda (på Toten for dom som itte veit det) og nå er det nytt stæve i Kolbu (på Toten dæ å, for dom uvitende).  Og dagens ongdom er snille nok tæll å arrangere Veteranfest! Gjett om vi skar dit. Vi håper bære på at det blir noen flere frå “vår tid” og itte bære jyplinger der ;)

lensbygdaEn liten kuriositet om at tida har fløgi er at stevnet på Øksnevad koste kr 180 for hele vikua. Festbilletten min frå Lensbygda ser de sjøl her. Men det var mye penger detti da.

 

Nå koster det kr 350 å vara mæ på Veteranfest en kvæld.

 

 

Annepålandet skreiv i et innlegg nå om muligheta vi hadde for å ringe hematt da vi var i ongdommen. Den var for min del lik null. Vi hadde itte telefon heme før je var nesten 18 år. Snaut 17 år gammal drog je mæ to jevngamle venninner på tog tæll Bryne for å vara mæ på lændsstevne. Året etter i ei gammal boble tæll Surnadal. Sjåføren var ei venninne mæ spellrane nytt førerkort. Ingen kontakt mæ barndomsheimen før vi kom trøtte og utslitne hemat på syndaskvæld. Om Snuppa hadde fått lov tæll dæ? Nope!!!!!

 

Maten er viktig. Så spræk vart Heksa da a hadde fått sau-suppe ta non vossinger på Mære. Je skar låvå at det må tæll mye mere enn suppe for å gjøra slike “stunt” nå. Ingen kiropraktor i verden kunne klart å knyte oppatt ei slik floke.

ls7

Sluttord: Gamleheksa har slutte å ta permanent og Gubben har slutte å ha krøllspenner i håret. Bære slik hvis noen lurer altså.

Nå har vi fått mimre øss så opp, at vi er klar for Veteranfest.

6 kommentarer:

karna sa...

Gratulerer med jubileet, og vi har nok våri på no'n ta dom samma stævna. Ha forsatt fiiin sommarsdag på Toten!

Jannickes Hjemmekos sa...

He, he, artig å mimre over gamle bilder - fint at du ville dele dem med oss. God fornøyelse og fortsatt fin sommer. Klem fra Jannicke

Nikoline sa...

Sau-suppe har eg ALDRI høyrt om sjølv om eg er vossing (men ikkje reinrasa... halvt nordlending - kanskje det er årsaka til at den suppen er ukjend for meg...) men at den gjer underverk tyder jo bildet på!! Skulle hatt den oppskrifta,så kanskje eg hadde vorte sprek på mine gamle dagar...
Artig innlegg,og god fornøyelse på festen :0)

Orlaug sa...

Mange gode minner her.....gratulera med jubilèet......og god fornøyelse på veteranfesten!!!!

Hobbygåsa sa...

Hehe så herlige bilder. Kanskje det er sauesuppe som er løsningen, det ser iallefall ut som den hadde god virkning :-) Finner du litt på festen så ta med litt til meg da, sommerregn er ikke bra for stive ledd :-) Kos dere masse på fest, håper inderlig dere treffer gamle kjente!

ANNEPÅLANDET sa...

Haha, på Øksnevad var jeg også! Jeg er jo bondejente, så det er i grunnen rart at jeg ikke var med på flere stevner. Jeg tok toget alene og traff broren min m/ venner der. At jeg i det hele tatt fant ham igjen, var jo et under i alt kaoset. Jeg ante ikke på forhånd åssen jeg skulle komme meg hjem igjen, men fikk haike med noen gutter jeg aldri hadde sett før. Alt årna seg for kjekke jenter på den tida. Og jeg ringte selvfølgelig ikke hjem!
Vet sannelig ikke om mine barn hadde fått lov i dag - men antakelig ikke før fylte 18...
Morsomt med et tilbakeblikk - dette hadde jeg helt glemt jeg... ;-)
Håper det blir gøy på festen!