fredag 24. juli 2009

URBANE TOTNINGER

Urbane totninger-  et

sammarshow

på Kapp Mjølkefabrikk

 1-1-Sommershow

GUSTAV NILSEN Produsent / tekstforfatter / skuespiller
Oppvokst på Kapp, bor på Frogner i Oslo Yrke: KomikerKapping som etter å ha gjort kjempesuksess som komiker ga avkall på drømmen om å bli popstjerne. Han vant Komiprisen for beste nykommer 2004, har medvirket i flere sommershow rundt omkring og i revyen "Det folk vil ha" på Det Norske Teatret. Kanskje mest kjent for sine parodier, bl.a. i TV2-nøttene rundt jul og påske eller nå sist i Skaperen på TV2. Også mannen bak den populære barnetimeonkelen Onkel Børre på NRK P1.

PAUL HÅVARD ØSTBY Produsent / tekstforfatter / skuespiller
Oppvokst på Eina, bor på Oppsal i Oslo Yrke: KomikerBondesønn fra Eina, som forkastet ingeniør- og lærerutdannelsene for å satse på standup. Har spilt i flere sommershow i Oslo, og turnert hele landet sammen med Riksteatret og humorduoen Bye og Rønning. Tidligere nominert til Ståopp-pris og Komipris. Har også skrevet teater, vært rappestjerne, gitt ut bok og vært programleder på TV. Underholder resten av året bedrifter med foredrag og standupshow.

IDA MARIE RINGERUD Skuespiller
Oppvokst i Smågarda på Bøverbru, bor på hybel på Sogn i Oslo. Yrke: StudentMedisinstudent som i 2007 fikk rollen i Urbane Totninger gjennom en storstilt audition: Jaken på ei gromjinte. Hun overbeviste alle og ble samme år belønnet med nominasjon til Komiprisen for beste nykommer på NRK. Gromjinta med den fantastiske sangstemmen synger ofte på soare og i alle bryllupene til sine venners venner; målet er å bli den første barnelegen i landet som vinner Grand Prix.

SVERRE FREDRIK BØ NORDHEIM Skuespiller
Oppvokst på Starum, bor på Lillo Yrke: Polsjef på GjøvikBarndomskamerat av Gustav, som er med på mye av det som skjer innen lokalt teater: Norsk Sceneskrekk, Caspar, Caspars kvinner og St. Hans Spillene. Jobbet tidligere med salg på Det Norske Teatret, men klarte å gjøre hobbyen sin til levebrød da han ble sjef for Vinmonopolet på Gjøvik. Er et scenetalent utenom det vanlige. Aldri nominert til verken Komiprisen eller noen andre priser av betydning.

 Vælkømmin på Kapp Mjølkefabrikk neste sammar tæll nytt humørsprakende show.

Sea detti foregår på KAPP, har je nå en Unnskyldning for å skrive litt mere om detti stelle vest for Mjøsa. Denni delen ta innlegget er en spesiel hælsing åt vår ælles kjære bloggvenninne PETUNIA som har barne- og Ungdomsminner herifrå og far hennes som forhåpentligvis kjinner at seg. Takk for mye artig inspirasjon på bloggen, Petunia. Derfor en U-sving innom KAPP.

800PX-~1

Stedsnavnet Kapp er fra slutten av 1800-tallet. Det er belagt skriftlig fra 1883. Navnet er et lånord for odde og sikter trulig til det utstikkende neset der det gamle ferjeleiet ligger. Trulig kom navnet i bruk da brygga ble flytta fra Smørvika til dette neset. Dette skjedde på 1880-tallet.  En person fra Kapp kalles en kapping (Wikipedia)

Juli2009 201

Kapp er et tettsted i Østre Toten kommune, på vestsida av Mjøsa. Pr. 1. januar 2007 bor det 1927 personer her. Kapp har en idyllisk beliggenhet, helt nede ved Mjøsa. Kapp har to småbåthavner, én på Hekshus og én ved Kapp Melkefabrikk. Ved sistnevnte finnes også noen små industribedrifter, Kapp næringshage, Mjøsmuseet, Kulturskolen Mjølkefabrikken (Østre Toten kulturskole) og skjenkestedet Båtkroa. Området ved Kapp melkefabrikk er nå et populært besøksmål i sommerhalvåret; hjuldamperen DS Skibladner anløper Kapp i sesongen mai-august. Her arrangeres det også konserter og show om sommeren.

Kapp er i dag (2007) det største tettstedet i Østre Toten, og er samtidig det som vokser raskest. Kapp har nå vokst sammen med området rundt Fauchaldplassen (Plassleia), som tidligere ble regna som et eget tettsted. Ekspansjonen til tross har stedet få sørvistilbud. Dette er begrensa til én dagligvareforretning, to kiosker, et par spesialforretninger og en sommeråpen pub (Båtkroa). (Wikipedia)

Juli2009 202

Dukkehjem lekemuseum. Samling ta leker frå mange ti-år bakover. Virkelig verd et besøk. Loppemarked-utsalg er det der å for den som er på leit etter små skatter.

Juli2009 210Juli2009 209 Juli2009 207

Hekshus: gard, camping, badestrand og båthavn

Juli2009 211

Utsalg like ved Hekshus

Juli2009 212

Scandia, nedlagt konfeksjonsfabrikk, bære detti skjeltet er att.

Juli2009 213

Fauchald-plassen på folkemunne.

Juli2009 218

Kapp Melkefabrikk er en industrivirksomhet som ligger i Østre Toten. Fabrikken ble etablert i 1891 og drev produksjon av Dr. Sopps oppfinnelse: Kondensert melk uten sukkertilsetning, kalt «Viking Melk». Fabrikken ble i 1898 kjøpt og siden drevet av sveitsiske Nestlé til den ble nedlagt i 1928. Fabrikken var Østre Totens største arbeidsplass og hadde på det meste ca. 300 arbeidere. Lokalt ble fabrikken også kalt "Kokeriet".

Seinere husa fabrikken blant annet Remingtons skrivemaskinfabrikk. Denne ble nedlagt i 1957.

Bygningene brukes i dag til diverse kulturelle formål samt næringsvirksomhet. Mjøsmuseet har et stort arkiv og dokumentasjonssenter her, vegg i vegg med Kulturskolen Mjølkefabrikken (Østre Toten kulturskole). Kapp Næringshage (etablert 2003) har også tilhold ved Kapp Melkefabrikk, og her arbeider nå (2007) 60 personer. Kapp Båtforening har båthavn utenfor fabrikken, og har drevet konsertvirksomhet i sommersesongen.

Skibladner legger ofte til ved kaia rett utenfor Kapp Melkefabrikk, både på faste ruteanløp og ved charterarrangementer. (Wikipedia)

Juli2009 221

Skibladnerbrygga

Juli2009 222

Frå båthavna ved Mjølkefabrikken. Gamle slitere på Mjøsa som er flott oppattpusse. Hvis du syns du har sett detti før, så var det flere innslag herifrå på NRK’s Sommeråpent om måndan denni vikua.

Juli2009 196

Henning Engelsen sine utskørine trefigurer er vel godt kjent. Iallefall såg vi mange ta dom i den norske paviljongen i Epcot-center i Florida

Juli2009 226

Nedlagt bakeri i sentrum

Juli2009 230

Nokså stille på Kapp brygga nå. Før gikk ferja herifrå og tæll Hamar . Dæ var den gongen Mjøsa var viktig samferdselsåre.

Juli2009 232

Idyllisk bebyggelse

Juli2009 237

Juli2009 234

Juli2009 235

Juli2009 239

Juli2009 242

 

Juli2009 246

 

Juli2009 247

Juli2009 250

 

Juli2009 252

 

Juli2009 256

Detti var garden Billerud som Bjørnstjerne Bjørnson ville kjøpe. Slik gikk det itte. Bjørnstjerne havne i Gausdal og Billerud vart gamlehjem før det nå er kultursenter.  Men dessi bevingede ord frå’n Bjørnstjerne vil je nå gjenne dele mæ dekk:

Skitt i Norge, leve Toten!

Navnet Peder Balke-senter kjæm frå måler’n Peder Balke som har laga veggmalerier i gamlebygningen. Det er mye å skrive om den saken, så det får bli et eget innlegg en vakker dag.

Hæll du kænn ta en titt HER.

Juli2009 272

 

 

Juli2009 225

Slik gikk det mæ fotografen da hu var Uforsiktig Ut tUr bil ved Mjølkefabrikken. Sea gikk det litt gæli mæ det meniskskadde høgrekne i en mæbakke.  Det er neimen itte bære bære å vara ABC-fotograf ;)

Detti vart et Uendelig langt innlegg. Det viste seg UmUlig å fatt seg i korthet om Kapp. Enda er det UtrUlig mye mere je kunne vist fram.

 

abc i bilderFlerer U- er HER

 

Je ønsker ælle ei

 Utmerket hælj!

24 kommentarer:

Jannickes Hjemmekos sa...

Oj, som du har skrevet. Må innrømme at jeg ikke har lest all teksten, men håper jeg har fått med meg essensen. Har ihvertfall fått med meg de flotte bildene og dem var det mange av. Ha en fortreffelig helg, du også. Klem fra Jannicke

JULIEK sa...

Peder balke senteret skulle jeg ha besøkt hele sommeren, men aldri fått det til, men det blir. Her var det jo mye nytt som fristet også. Bor i enden av Mjøsa jeg, så har ikke så langt dit : )

Petunia sa...

Å, herregud! Jeg fikk sug i magen:) Skal sende link til min far med en gang. Han er på hytten, men har med seg pc'en.
Dette var litt av et innlegg, Gamleheksa! Du hadde tatt bilde oppe i bakken til min bestefars hus. Det lå rett nedenfor kapellet der. Eller det ligger der enda da, men nå er det ikke i familien mer. Da min bestefar døde kjøpte nevøen hans det. Men det var fortsatt i familien noen år. Men nå er det solgt og jeg vet ikke til hvem.
Vet du! I alle mine år på Kapp, så fikk jeg bare se Skibladner lang borte på den andre (les feile) siden. Den la aldri inntil på Kapp. Bare fergen. Men det er jo flott at tidene har forandret seg og at de kan gi de reisende tilbud om å se hvordan det er på rette siden av Mjøsa også.
Jeg har mang en sommer hengt rundt fergekaien spist is og sett på folk som reiste til og fra. Ja, jeg synes å huske at min onkel hadde sommerjobb på fergen noen år og måtte være der hver gang den la til kai. Han er bare tre år eldre enn meg og jeg må vel innrømme at jeg hang på han som en klegg.
I et av de nærmeste husene til kaien, hadde de en rusk av en schæfer som het Isac. Jeg har hatt en schæfer oppkalt etter han.
Jeg har veldig mange minner herfra og å se bildene dine og lese teksten, får mange minner til å strømme på.
Det er natuligvis mye jeg ikke visste her av historiske ting og veldig, veldig mye er forandret, men likevel og jeg kjenner at jeg snart MÅ tilbake:)
TUSEN TAKK!!!
Klem

Sommertid sa...

Utrolig flott innlegg !
Her var det masse fine bilder og info..noe visste jeg fra før...har jo vært en del rundt Kapp, Skreia,Lena, Gjøvik, Hov, Søndre land og omegn..
Sånn er det å feriere i Norges underfundige steder ;)
Ha en fin fredag og go helg :)

ANNEPÅLANDET sa...

Du godeste, her var det mye å lese i dag og mange fine bilder! Spennende og forseggjort innlegg! Jeg blir stadig imponert over hvor mye fint du har å vise fram i ditt "nærområde". Du burde få jobb som turistsjef! Er jo født ved Mjøsa jeg, så jeg burde teoretisk sett tatt meg en runde og sett på noe av alt det fine du viser frem.
Ha en riktig god helg!

Rimkogeren sa...

spændende u-løsning både i ord og i billeder.

Olga T sa...

U-svängar ska man undvika men här var det utan fara.

Sologbolig sa...

For et langt og flott innlegg med mange flotte bilder. Ha ein fin sommar.

Viola sa...

Jøje meg, det var et langt og flott innlegg! Tusen takk for omvisningen! På Kapp har je aldri vøre :) Men jeg synes det er flott på Hadeland! God helg! :)

elle-melle sa...

Godt gjort å kunne skrive så mye om et lite sted der nesten ingen virksomheter holder det gående, men jammen klarte du det. Flotte bilder også!
Jeg falt for den plakaten til Balke senteret der det stod Livskraft24, jeg vet ikke hva det er, men hvis det er et sted som tilbyr livskraft 24 timer i døgnet så........ Kunne godt trengt litt mer kraft i livet jeg.

drengen sa...

Virkelig et flott innlegg med nydelige bilder, nå er det nesten som jeg har vært der.. enda jeg aldri har besøkt de kanter av landet.

Petunia sa...

Hehe! Jeg ha ikke snakket med min far ette at jeg sendte linken, så jeg vet ikke om han har vært onlien på hytten. Jeg prøvde å ringe på mobilen hans i sted, men den var visst utenfor dekning. Hehe! Du skal bare se at han akkurat nå kjører gjennom en tunnel på vei østover.
Du tok bilde fra veien og ned på Gjestgiveriet. Det hendte min bestefar tok oss med ned dit og spiste søndagsmiddag. Det var stor stas! Følte meg rik når vi gjorde det! Det er rart hvordan tidene forandrer seg.....

Mariann S sa...

Ett kjempeflott innlegg om Kapp.
Skal til Hedmarken i sommar, kanskje eg må ta en sving innom Kapp også.
Veit at det skal vere en fantastisk rosehage der også :)
Ønsker deg god helg :)

Anonym sa...

Dette innlegget er det nok mange fler enn Petunia og faren hennes som koser seg med. Jeg har i hvert fall hatt en riktig hyggelig stund med bildene du viser oss og alt du forteller.
Så håper jeg kneet ditt ikke ble alt for vondt etter denne turen. God bedring til deg, og takk skal du ha!!

Hobbygåsa sa...

Hehe det ble langt ja, men skal det først gjøres bør det gjøres ordentlig :-) Mye flotte bilder du har her, og Utbane Totninger er jo noe alle må få med seg. Leste kommentaren til Petunia, nå har vi henne snart på dørstokken hehe. Ha en fin lørdagsregnværskveld!

amylin sa...

Wow, så mye du har skrevet og for et innlegg.

Petunia sa...

Min far syntes det var kjempekoselig å lese og se bilder fra Kapp. Det begynner å bli noen år siden han var der sist. Tror de bare droppet innom for 3-4 år siden i forbifarten.
Slekten holder jo stort sett til på Vestre Toten nå - og på Elverum.
Blir jeg rik en gang og får muligheten til det - håper jeg at jeg kan kjøpe min betsefar sitt hus. Der kan man sitte i stuen og se ut over Mjøsa. Det er så mye himmel der. Det er det jeg forbinder med Kapp - himmel og gylne kornåkre. Ja, du og Hobbygåsa skal bare se at jeg banker på døren en vakker dag:)
Kapp - det gode håp:)
Tusen takk igjen for et kjempeflott innlegg!!!!

Bling - our elf on the shelf sa...

Flott innlegg pepret med lekre bilder :)

Strikkebesta sa...

Takk for kulturell oppdatering frå Toten, elles må eg berre gjenta det dei andre har kommentert: Mange flotte bilete, kjekt å lese og kjekt å sjå, du bur i eit flott område av landet vårt!

mormonsen sa...

Kreativt å ta en u-sving for å kunne skrive om Kapp. Som absolutt er verdt en epistel!

Silje sa...

haha xD jaja:P d er d veit du:P

Marie sa...

Langt og koseleg innlegg :)
Masse fine bilde!

Det ligg ein award til deg på bloggen min om du har lyst på han :)

TorAa sa...

Hei,
jeg er på ferie, så jeg har ikke hatt anledning til å kommentere dette usedvanlige flotte og interessante innlegget før nå. Du er så utrolig flink til å presentere stedet og omgivelsene der du bor. Bedre turistreklame har jeg knapt sett.

I dag har vi bl.a. vært innom et matmarket i Nancy i nordfrankrike.
Jeg ble spinnvill. Se min blogg

Ha en flott uke.

PS. Håper å poste ABC - V mens vi er på ferie her i syden.

Marie sa...

Vil du sende mailadressa di til marie-el@online.no? Eg har noko eg har lyst å sende til deg, men får ikkje til å sende via bloggen.

Marie