onsdag 22. juli 2009

Strikking i regnværet.

Dessi forklaringen fænt je på Side2.

Dette er strikking:
Strikking er en håndarbeidsteknikk der mann lager plagg av å tre rekker av garnløkker gjennom hverandre ved hjelp av tynne pinner, strikkepinner. Det er også mulig å strikke på maskin.

Til håndstrikking trengs strikkepinner og garn. Etter først å ha lagt opp masker, kan man begynne å strikke. Den ene strikkepinnen brukes til å dra garnet gjennom en maske på den andre. Den gamle masken får gli av pinnen. Slik gjør man det med hver maske til en har nådd av pinnen, der en enten kan snu og gjøre det samme, eller fortsette videre fra den andre enden i rundstrikk. Arbeidet blir avsluttet med felling og eventuelt montering.

Dette er hekling:
Hekling er en håndarbeidsteknikk der en lager stoff ved hjelp av garn og en heklenål. Teknikken kan brukes til klær, duker, vesker og mye annet. Stoffet du lager er fast og ikke elastisk som ved strikking.

Man bruker en heklenål til å dra garnet gjennom en heklemaske. Gjennom masken som oppstår kan en dra tråden på ny, og skape en ny maske. Slik får du en heklet lenke.

Det finnes mange ulike heklemasker, de vanligste er luftmasker, fastmasker og staver. Ved å kombinere disse kan en lage mange ulike mønstre.

I går vart det mye regn og Tour de France her. Da vart det pulsvarmere åt tre små venner i ælle regnbågåns farver. Små hender treng “sammars-votter” i dessi dager.

Juli2009 192

Her fækk Gamleheksa prøvd både strikke- og hekleferdigheten sine, uten non store utfordringer ;) og uten at a hadde lesi denni flotte forklaringa på Side2.

 

Gratulerer åt eldste tantegutten som er 22 år i dag.

Ingen feiring i sikte for tanta og dei ændre, for ongdommen reiser tæll Danmark på Metallica-konsert, hmmmm.

Juni2007 015

Juni2007 153

Den trombona er egentlig bære stafasje. Gutten er egentlig saksofonist, men spelte klarinett i Garde-musikken. Men så vart noen sjuke og hænn hoppe inn mæ både trombone og hønn.

Om a tante var stolt? JA! Om gutten har musikaliteten frå far-slekta (min famlilie) ? NEI.

Nå er Garden forlengst historie og det er studier ved NTNU som gjell. God tur tæll Køben!

8 kommentarer:

Sologbolig sa...

Måtte innom på dette innlegget (sjøl om eg nett har kommentert det forrige) Strikking ja...... utrulig bra. I går satt eg på den kjedelig båten fra Hirtshals til Larvik, da strikka eg 3 lappar 20x20 cm, og på den kjedelige motorveien gjennon Nord-Tyskland et par dagar før blei det 2-3 lappar då og ......lappeteppet blir snart ferdig. !!!!

Ruth sa...

Stram kar. Jeg misunner alle som kan spille et instrument. Jeg kommer fra en utrolig musikalsk slekt og er vel den eneste som ikke kan spille på noe som helst. Det er til å grine av.

Vi kjedet oss en smule i ferien (som du sikkert skjønte) og DH fikk for seg at jeg skulle lære ham å strikke, han har greid to omganger på en uke. Den forklaringer der hadde nok ikke holdt, nei.

Orlaug sa...

So fine pulsvarmarar du har strikka.......kjekt å ha litt tidtrøyte i dårleg vèr.
Hjå oss vert det òg litt Tour de France på ettermiddagen, attåt middagsluren.(!)
Synest dei er veldig flinke dei reportarane....tydeleg at dei er godt førebudde...får med litt av både kultur og historie.
Og so var det no ein staseleg trombonist du viser der......dyktig kar som kan hoppe over frå treblås til messing...tøft!!!
Ha det so bra!!!

elle-melle sa...

Her blir det også mye strikking om dagen. Været er ikke noe å skryte av så det er sannelig godt en har strikkepinner og heklenål.

Flott kar han nevøen din,og gratulerer med dagen!
Tenk å kunne spille så mye forskjellig, det hadde vært noe det!

Jannickes Hjemmekos sa...

Klart du er stolt over å være tante til slik en flott ung mann.

Jeg er i heklemodus for tiden (har vært det ganske lenge...) Det er koselig å ha et håndarbeid når været ikke følger årstiden...Jaja, lite vi kan gjøre med det. Fortsatt god sommer i "sommer-Norge". Klem fra Jannicke

Nikoline sa...

Skal vel neppe innom Toten reknar eg med... eg er gift med ein som ser på bilkøyring KUN som eit nødvendig onde for å komma seg frå A til B (fortast muleg)... D.v.s strake vegen frå Voss til Skarnes!
Det var ein djuptgåande forklaring på strikkinga du.. veit ikkje heilt om eg hadde forstått korleis eg skulle gjera det om eg ikkje kunne det frå før gitt!
Stram kar du helsar i dag! Sjefen for gardemusikken er gift med eit tantebarn av meg...
Fortsatt god strikking :0)

ANNEPÅLANDET sa...

Slike gutter det vil gamle Norge ha!

Jeg har også spilt saksofon i mine glansdager, og horn også, men det ble aldri noe stort utav meg gitt... Har nok mer tak på strikkingen nå til dags, og siden det regner og regner og regner, blir det jo litt tid til det.
Ha en fin helg - og håper det blir litt sol på oss alle!

Stoltzen2012 sa...

Hei på deg Gamleheksa! Ja nå var det lenge siden jeg hadde blogget..nesten 2 mnd siden!! Koselig å høre fra deg igjen..du har ikke tatt sommerferie fra kreativitet ser jeg ;o)..Herlige pulsvanter!! Ha en fin-fin dag! Klem fra Linda:)