fredag 22. mai 2009

L for lauk

DSCN0024Ja, valget var i grunn lett denni gongen. Når en bor her langs Mjøsas sørlige strender, så dyrkes det lauk i store megder. Klimaet her er akkurat slik lauken vil ha det. Sjøl dyrker vi bære matlauk, hæll kepa-lauk som det heter.

 

 

 

 

 

 

 

 

sommerbilde 081

sommerbilde 082

 

 

Litt fakta

Kepaløk, hageløk, Allium cepa, toårig art i løkfamilien. Bladene er trinne og hule. Første år dannes en liten løk, annet år en høy stengel med en kuleformet blomsterstand i toppen, samt stor løk. Kepaløk er en gammel kulturplante som stammer fra Vest-Asia. Kepaløk stiller store krav til jord og temperatur om den skal nå full utvikling og kan i større målestokk bare dyrkes i de varmeste strøkene i Norge. Det finnes mange sorter kepaløk; bunteløk kan være hvit eller rød og mangler tørt ytterskall, flatløk eller borretaneløk er små og flate, mens hvit, gul og rød kepaløk har navn etter fargen på skall og tildels fruktkjøtt. Salatløk mangler tørt ytterskall og er stor og saftig, stjerneløk eller delikatesseløk er små og gule, sølvløk er små og hvite, små sølvløk kalles sylteløk. Hvit kepaløk som høstes før markert løkdannelse kalles vårløk. Sjalottløk og luftløk er varieteter av kepaløk. Kepaløk inneholder ca. 7 mg vitamin C, 210 mg kalium, 2,1 g kostfiber, 88 % vann og 170 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

 

Lauk er å “FATTIGMANNS TRØFFEL”

 

Løksuppe, raskt og enkelt. Ja, tæll og mæ godt.

Grovhakk løk, fres myk i meierismør. Kylling-buljongterning og vann tilsettes sammen med timian og kanskje hvitløk. Kokes mørt. Smakes til med salt og pepper. Gratiner gjerne med ost og server med godt brød og smør.

Je har mæ vilje itte sætt noen mengder, for jo mere, jo bære ;)

Da Snuppa var lita var det umulig å få i a no slik som detti, men etter en runde mæ stavmikser kælte vi det kraftsuppe og det var en ta favoritta hennes. Slik kænn en altså eta mæ aua.

abc i bilder

For flere L-er, se her hos Petunia.

God hælj og huss på å ha litt lauk i kosematen.

Vi har 70 000 kg på lager, så vi treng litt hjælp.

34 kommentarer:

Orlaug sa...

So bra at de syter for at me andre har løk........i vårt hus bruker me det masse.
God helg til deg òg!!!!

Anonym sa...

Løk er godt - vi bruker masse løk! Fin helg til deg**

Ingun sa...

Bruker mye løk her også, men kunne brukt mye mer av allt slags grønt!!
Prøver å være flink;-))

Løksuppe er knall. Jeg steker/rister brødbiter med smak av hvitløk til jeg. Knasende godt!!

Hoppla!!

Unknown sa...

Ja løk blir flittig brukt her. Har prøvd å sette løk også, men det ble ikke akkurat noe suksess. Kanskje den skulle stått to år da?

I morgen skal Rita ut i gjen. Blir spennende.

Evami sa...

Det øverste bildet var bare så stilig da! Og ordentlig løksuppe er bare så godt:) Tror nok at vi hjelpe rdere litt,men ikke med alle de 70000kiloene:)

Ha ei flott helg:)

Silje sa...

ja får vel få gjort d... hater d når slike ting skjer! i allefall før eksamen! blæh!

ANNEPÅLANDET sa...

Jeg er veldig glad i løk - bruker det masse, for det finnes vel knapt den ting som ikke blir bedre med litt løk? (bortsett fra sjokolademousse kanskje...).
Fin L! Det er tydelig at dere har bosatt dere på riktig sted!

Petunia sa...

Min mann spiser løk til alt - nesten!!! Så han sender dere en stor takk! Jeg er litt mer "måteholden", men jeg er litt sær i kosten også da!!!
Et veldig flott og informativt innlegg:)

Lisbeth. sa...

Det er så koslig lesning på bloggen din, arti at du skriver på dialekt.. Ha ei trivlig helg. ;)

Mitt hvite hus sa...

Løk er godt...Husker vi var på sørlandet for noen år siden..der dyrket de løk...og den deilige lukten på varme dager...
Nyt hlegen O=)

Charlotte - FO² sa...

Supert bidrag! Løksuppe er snadder ja :) Ellers er ikke jeg så glad i løk, men hvitløk.. mmmm...

Anonym sa...

Jeg er en av dem som stadig bruker en hel masse løk, så jeg skal nok etter hvert få gjort et bitte lite innhugg i lageret ditt. ;)
Morsomt å lese om løken og se den store åkeren du har! Sist sommer kom jeg for resten over luftløk for første gang. Ikke bare er den en artig plante, men løken er jammen veldig god også!

Hege sa...

Løk er godt til mye, jeg er veldig glad i rødløk, hvitløk, purreløk og vårløk til mat.

God helg!!!

Hobbygåsa sa...

Flott innlegg, ja løksuppe er supergodt! Vi trivdes med vestlandsdamene både Leon og jeg, håper at vi kan treffes flere ganger :-) Men før det skal jeg treffe deg hehe. Bare mai måned er over så har vi lagt urne nedsettelse og de mest presserende tingene bak oss, da sees vi. Ha en fin helg!

Vestlandsjenta! sa...

Flott innlegg da! Vet jo at løk vokser opp av jorden og greier, men har aldri tenkt på at det er noe som gjøres her. Artige dette!! Hehe! Løksuppe er jo også godt da, selv om jeg egentlig ikke er så veldig glad i løk! Hehe!
Ha en strålende helg!

Rune Eide sa...

Nydelig bilde av en godt valgt L.

Miriam Elisabeth ツ sa...

Er det noe jeg ikke hærer(liker) så er det løk, MEN flott løsnig og fine bilder ;)

Spurven sa...

Nå har jeg lært masse om løk:-) Nyttig og artig!
Du finner noe til deg i bloggen min.

God forsommerkveld videre!

Som mine dager er sa...

Løk er en viktig ingrediens i min mat-hverdag (unntatt i rå tilstand). Og løk-suppe er og blir en favoritt.

Flott L bidrag.

Marit

Marie sa...

Ja her var det løk gitt!

Me er veldig glade i løk her i huset!
Løk er godt i dei fleste middagsrettar :)

God helg :)

TorAa sa...

Løk er virkelig spennende og smaken helt avhenig av type og tilberedning.
Rå eller bakt? Grillet eller kokt.

Flotte bilder.


Her er min løsning:
http://toraa.blogspot.com/2009/05/abc-l.html

Lise H sa...

Løk er godt! Det bruker vi mye. Løksuppe er det lenge siden jeg har laget, men det er nydelig :)!

Solveig sa...

Lauk er supert! Men lauksuppe har eg aldri laga. Kanskje på tide no?...

Unknown sa...

Ja gallopp ER no herk. Pokker også!!!

elle-melle sa...

Så masse god løk det vokser hos dere.
Jeg elsker løk og spiser masse og mange forskjellige typer. Men jeg har faktisk aldri laget løksuppe, så takk for den oppskriften - jeg skal forsøke den en gang, den høres veldig god ut.

Unknown sa...

Herleg bidrag på L...

Spurven sa...

Hei -ja, nå kom kommentaren din gjennom.

MineSine sa...

Løk er en viktig ingrediens i så mangt :-) Flott bidrag :-)

Sologbolig sa...

Så bra innlegg både bilder og info. Dette var noe for meg som er sååå glad i løk. Og løsuppe er knallgodt. Ha ein fin kveld.

Elisabeth sa...

Godt bidrag. Kanskje jeg skal bestille en sekk til minstejenta på 2 år da, hahahahahaha. Ho knaspre rå løk i både båter og ringer. Helt rått og se på!

Anna Lisa sa...

Vi likar løk. Har løk i maten kvar dag. Sysn løk passar til det meste. Sundt og godt!!!
Ha en fin dag vidare.
Klem

Astrid sa...

Mmmmmmh!
Løk er godt! Gul-, raud-, kvit-, vår-, purre-, gras- løk :) alle desse er i dagleg bruk i heimen vår. Løk kan brukast til det meste og så sunt og godt då!

Ein flott L :)

Ynskjer deg ei fin veke!

M sa...

Med løk i skapet kan man lage det meste....jeg har dessverre fått en aversjon mot gul løk....men rødløk og sjalottløk kan jeg spise bart!
NESTEN!
Ellers fine bilder!
Jeg forstår ikke alltid dialekten din!!
Er det Arne Brimi dialekt?
Sikkert et uvitende spørsmål, men dog!
Klem fra M!

Linecas have sa...

Så kjekt. Informativt.
Mye jeg ikke viste her. Det med vårløken ante jeg ikke.
Her i huset spiser vi løk til hvert eneste middagsmåltid tror jeg =)