fredag 22. januar 2010

Reinsvoll

Barndommens grønne dal eller verdens største vinterhøl. Plassen som er kaldere enn alle andre og har mere snø enn de fleste ;)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi, lett redigert i kursiv.

Reinsvoll er et tettsted i Vestre Toten kommune i Oppland. Tettstedet har 1 078 innbyggere per 1. januar 2009, og er med dette det nest største tettstedet i kommunen. Reinsvoll ligger omtrent seks kilometer sør for kommunesenteret Raufoss. Navnet:Første ledd kommer av norrønt rein, 'gresskant'.

Stedet

Vi finner Reinsvoll først nevnt i 1616. Allerede tidlig på 1600-tallet var her både husmenn og bygslere. Utover på 1700-tallet hadde Reinsvoll en blanding av seterbruk og fast bosetting. Det er utnyttelsen av det vesle elvestryket i Hunnselva som har vært den opprinnelige årsaken til tettbebyggelsen på Reinsvoll. Mølla på Reinsvoll ble oppført omkring år 1800.

290px-Reinsvoll_railway_station Åpningen av Gjøvikbanen og Skreiabanen i 1902 brakte store forandringer. Og arbeiderne som kom for å bygge togstrekningen bosatte seg på Reinsvoll eller tok inn på  hotellet som var der. Før var det også fiske-butikk, kiosk, posthus og bakeri (kiosk, posthus og bakeri er nylig lagt ned). Wikipediaskribenten har glømt settefiskeanlegget som var i drift i mange ti-år.

 

Dagens sentrum i Reinsvoll ble bygget opp rundt stasjonen. I dag har stedet en matbutikk, bruktbutikk, to frisørsalonger, blomsterbutikk, bensinstasjon med postfunksjon og fysioterapeut / fysikalsk institutt. Reinsvoll har en barneskole siden 1923, flyttet og nyetablert 1956) (ny barneskole ble åpneti august 2006) og en ungdomsskole (siden 1973).

Ved demningen i Hunnselva like vest for sentrum ligger Dammen Camping.

Reinsvoll_luft1 På Reinsvoll ligger også et psykiatrisk sykehus, Sykehuset Innlandet, avdeling Reinsvoll. Det er bygget på en gammel gård med navn Prestesæter. Sykehuset het lenge Prestesæter Sykehus, men har skiftet navn mange ganger. Se mere HER

Her arbedde bæssmor som sjukepleier og bæssfar på teknisk avdelig, dom treftes sikkert her. Så detti stelle har en del ta skylda for at Gamleheksa er tæll.

 

500px-Reinsvollairfield Et par kilometer vest for sentrum, ved Gotterud, ligger Reinsvoll flyplass. (Itte Gardermoen akkurat ;)

 

 

 

 

 

 

ABC runde 2 logo_thumb[2]

 

         Flere R-er finn du her 

           Go hælj ått dekk som høld ut på Reinsvoll ;)

           og ått ælle ændre!

20 kommentarer:

Turid Holm Flaa sa...

Tenker det var et godt sted å vokse opp tiltross for ordentlige vintere. Ønsker deg ei god uke.

Ingun sa...

Takk for litt lærdom på morraskvisten;-)) Har nå vøri der en gang, men ikke på sjukhuset;-)
God helg!

Havfruen sa...

Flott innlegg fra noe som er vakkert men også et vinterhøl:)

Her holdt jeg på å blåse av veien i morrest..helt villt:)
Ha en super fredag, klem fra meg:)

karna sa...

Skjønte det kom et stedsnavn på R, men trodde det var det andre ,-) ,-) Har vært på Reinsvoll vet du, og kjøring på Toten generelt krever full bensintank var lærdommen i begynnelsen med førerkort. Ha ei fin hælg, klæm

Hobbygåsa sa...

Flyplass?? Det visste jeg ikke, og jeg som har så lyst til å ta bilder av fly :-) Er det hangar der hvor det står fly tro... Hmm Reinsvoll - ja det må vel være stedet Gud glemte - kaldere og mer øde sted skal man lete lenge etter :-)Men vakkert er det! God helg til deg!

Hobbygåsa sa...

Da har jeg vært inne på linkene dine, og nå vet jeg hvor jeg skal på fotosafari til våren :-) Klubbbkvelder på onsdager - Tusen takk for inspirerende og opplysende R-innlegg :-)

Malys krok sa...

Fint å se bilder og høre litt fra steet ditt! Koselig det du skriver på dialekt! Snø er jo normalt på denne tiden, også for oss, men i år er det nesten ingenting.
Takk for hyggelig kommentar!
-Margit-

Anonym sa...

Det er rart de fleste steder overlever nedleggelser og andre endringer. Folk klorer seg fast. Tror ikke akkurat jeg ville ha landet med fly på Reinsvoll flyplass.
Ha en riktig god uke.

Sologbolig sa...

Her har eg ikkje vert. Hørtest bikkjekaldt ut.Ha ei fin helg.

Maria sa...

Fina bilder från en vacker plats!
Trevlig helg!

Anonym sa...

Hei.Kjempe koselig å lese.Kjempe fint sted.Ønsker deg en riktig hyggelig helg.Klem fra Bodil..

Petunia sa...

På Reinsvoll har man vært vet du!! Men jeg visste ikke så mye om stedet. Jeg vet at det er kaldt på Raufoss. Jeg har fått amange værrapporter fra familien der. Og jeg vet de kan ha mye snø også og om det er mer snø og kaldere på Reinsvoll, så sier ikke det så lite!

Du får meg virkelig til å lengte østover:)

Henny sa...

Spændende læsning!

TorAa sa...

Jeg er virkelig imponert, som alltid, til din evne til å gjøre fakta spennende og levende.

God helg

JULIEK sa...

Flott plass : )

Unknown sa...

Morrn.

Lokalhistoria är alltid intressant.

Ha de bra.

Hasse A

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Unknown sa...

Morrn igen.

Skulle bara säga att jag gillar din dialekt, helt olik den vi har där jag bor på Hedmarken.

Ha de bra.

Hasse A

PS Jag kan itte norsk.

Living next to me sa...

ja her lærer en mye , det har vært bonus med abc at en får vite om steder ting osv , flott sted med flott dialekt . F

drengen sa...

Jeg er nok ikke så bereist på dine trakter men det ser unektelig ut som tid må settes av til det.
Dette er givende lesing med flotte bilder!