lørdag 9. januar 2010

Sutrekjærringa sin klagesang

P1093985

Inni frostrøyken her er altså Mjøsa. Nå er det spennende å sjå om isen legg seg, for da blir det like kaldt her som det er ændre stann rundt på bygda her. Vi har en fordel ta Mjøs-varmen vi, så lenge det varer.

Da je sto opp i dag fækk je “drømmen” min oppfylt. Je ønske meg  bære –17-18 gtader og jommen viste det –17,4. Yr.no påstår hardnakket at vi har det mildere og at vi har hatt det i flere dager, men den gogn ei ;)

Men shitt, jammen hadde  vatnet på vaskerommet frøsi . Dæ skjønner je itte. Det har ældri gjort det før. Så nå er det tining på gang.

Sea vi bor i en stor ,gammal kåk bygd tidlig på 1700-tallet, så bruker vi itte ælle rom. Men nå må det fyres her og der. For å kåmmå tæll den eine vedovn må je ut og innatt i naboleiligheta. På og ta mæ klær, lue, votter og sko mange, mange gonger om dagen. Det værste er å husse på å kåmmå seg dit før det brenn tur att da. Men det er såpass mange vassrør der at det nytter itte sluntre unna.

Skrotten min er som tidligere sagt itte vældig glad i mange kuldegrader og sjøl om je fyrer så ovn er “rau” og klær på meg ull i flere lag, så er je stiv som en stokk. Det kjinnes ut som je har tæla blod i systemet. Kænskje je borde gjøra som en lyt mæ bil: skifte olje tæll no som tåler kulda bære. Je er jo oppvøksin mæ fimbulvintre frå Barndomsheimen, så noen kuldegrader borde itte vara no sjokk akkurat.

Her om dagen måtte je kaste Nesna-lobba je har hatt sea je gikk på videregående. da var det kalde dager å stå og vente på på bussen da. Nesna-lobba har je brukt innimellom når det har vøri kaldt, for noe varmere skar en leite lenge etter. Men dom er vonde å gå mæ, så det måtte vara kaldt før dom kom fram. Men etter bære snaut 30 år så hadde sålene gått helt i oppløsning gitt. Så nå er je på jakt etter nye “ekstremkuldesko” Je er nokså beinkald så gode råd mottas mæ takk.  I går kikke je på både selskinns- og elgskinnstøvler i et butikkvindu,  men den sjølutnevnte mote-konsulenten her i huset sa beint NEI! Je er itte så sikker på om je hører på det neste gong je er på butikken åleine da :D

MEN HÆLDIGVIS HAR VI VERDENS BESTE GARDSKAR MÆ VEA-SJUKEN, SÅ VI LIR INGEN NØD:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Mars2006 035  sommerbilder3 081 sommerbilder3 194

Men jommen er det mange frøsine som har ringt etter ved dei siste daga. Dom vart kænskje overraske da dei nyinnkjøpte varmepumpen itte høld ut i slike forhold. Men her er resten ta vedlageret reservert tæll eget bruk.

Ønsker dekk ei fin hælj folkens!

Nå må je ut på neste “legge-i-ved-runde”

P1093986

16 kommentarer:

Orlaug sa...

Uff ja, no begynner det å røyne på for nokon kvar.....med vatn som frys i røra osv.
Heldigvis har me vore forskåna so langt.....vatnet har frose i floren, men det har me fått oppatt.
Takk og pris for all den gode veden me har......det går hardt på den no.
Vert travelt for deg som skal fyre på mange plassar....om det skulle finnast noko positivt med det, måtte det vere at du må halde deg i aktivitet.......men kanskje ikkje på den måten du kunne ynskje.....
God helg i kulden!

Havfruen sa...

Høres ut som du har travle dager:) Men sikkert lurt og holde alle rom varme i denne tempen:)
Fikk vedleveranse i går vi også, det har fått unna ja.
Nesnalabber hadde jg også før, knallvarme men glatt å gå med. Jeg anbefaler Canadaboots, varme med god gummisåle. Men selskinnsko er veldig bra også ja, de er jo hakket penere og de da:)
Lykke til med fyringa:)
Klem:)

Hobbygåsa sa...

Huff da, fryst vann er ikke noe gøy! Håper dere får det i orden igjen med fyringen. I første etasjen hos meg er det konstant 23 grader så her fryser ingenting hehe. Leste i en nettavis her om dagen at en eller annen foreslo at revmatikere burde få strøm på blå resept - det hadde vært noe det! Her er strøm hovedoppvarmingen og peisen varmepåfyll... Vi har aldri turt å regne sammen hvor mange kroner vi bruker i strøm på et år... Men den dagen vi ikke har råd til dette må vi bare flytte - jeg orker ikke fullt utslag på denne diagnosen :-) Ecko støvler er mitt tips. Jeg har hatt forede litt høye i mange år, men i fjor måtte de kastes. Har ikke funnet like gode igjen desverre... Men selskinnsstøvler er kaldt!!

Ruth sa...

Nå har jeg sittet her i flere uker og prøvd å komme på hva de het - støvlene jeg brukte i min ungdom. Nesnalabber var det ja. Takk for det. Slitt ut etter "bare" 20 år? At det går an. ;)

DH fikk selskinnstøvler av meg for 20 år siden. Han ønsket seg sånne den gangen - og du kan tro det ble rabalder første gangen han brukte dem oppe på puben her. Folk lo så de gråt. Værste de hadde sett.

I år er det flere som har prøvd å få kjøpt de av ham, han tar dem bare av seg når han sover. Mine egne elgskinnstøvler har jeg tenkt å forgylle. Beste og varmeste som finns det.

Jeg fant et par polvotter i en kasse på loftet her om dagen. Jeg husker også hvor flotte jeg syns de var den første gangen jeg fikk sånne - til jul tror jeg det var. Kunne kaste sneball med dem -uten at sneballen satte seg fast i votten. :)

Hold deg nå varm og så får du se på fyringen som trim. Du sparer mange penger på å slippe å gå på treningstudio.

ingridn sa...

Har og en her i huset som lider av Vintervedsyndrom og er glad for det!!!
Har hatt 35 beinkalde grader to morgener på rappen og det er kaldt. Nå viser gradestokken 28,8, ikke varmt det heller.
Vi får fortsette å fyre begge to og håpe at kulden demper seg litt snart.
Kjempekoselig blogg du har som jeg er innom nesten daglig.
Ha en fin januarlørdag.

Og det er jo nydelig ute da.

Randi sa...

Nydelige bilde...kjenner kulda ja...men når ejg ser hvor vakkert kulda gjør naturen så er den tilgitt. Og gi meg heller sånne dager enn regn og kuling...om jeg nå skulle hatt valget.
Nesna labber er det beste i denne kulden. Her går jeg i militærsko og fryser aldri:-)

Huff, det er ikke bare, bare og holde gamle hus varme...høres litt slitsomt ut;-) men må man så må man.

ønsker deg en fin helg

Mammamiia sa...

Hei på deg! Jeg har sittet og sett på samme tjukke tåka i dag jeg og. Vi har heldigvis sol på "hitsia" vi da, - så vi skal ikke klage nei. :)
Det går i vedfyring her og, - men det begynner å minske på ressursene. Jeg tror vi må ta kontakt med "langeren" vår, - og høre om han har noen kubber å avse. Ellers har vi endel halvgamle møbler... og øks.... ??
Men... all ulla som ligger rundt omkring i huset isolerer godt da, -så vi berger. :) Blir varm av å strikke og, samt av å BRUKE plagget etterpå - så det er med strikkinga som veden, - den varmer i mange omganger den og! :)
Vottene er ferdi tova nå, - det gjenstår bare å sette i snor, - så blir "litjpia" varm på fingrene etterhvert.

Ha en varm lørdagskveld :)

karna sa...

Kalde rom er ikke noe ukjent fenomen, men bank bank; vannet renner alle steder det skal. Å fyre slike hus er fulltidsjobb det. Nå er det bittebittelitt mildre, ved er innkjørt og egentlig ikke så ille her nærme peisen ,-)

Mormor sa...

He - he mann i veda-akderen ja det kjenner jeg også til !
Men nå får vi merke at det er jo bra da, at han står ved traktoren "hele sommeren" og kløyver ved....
Håp om mildere vær !

Tussi sa...

Hei på deg, og takk for hyggelig kommentar.
Synd at du måtte si farvel til nesnalobbene, har sånne sjøl, og de er super i kaldvær.
Hadde en gang et par skaller (av reinskinn, med "krøll" på tuppen). De var helt fantastiske og ha på, og så LETT! Veide nesten ingenting... Det er vel ca. 30 år siden nå, men her om dagen så jeg en ungjente med sånne på. Jeg ble så glad - en ungdom som gir blaffen i om de ser "rare" ut, bare de er varm og god!
Har kikka litt i bloggen din. Du tar flotte bilder og har en herlig dialekt.
Slenger meg på som følger :-)

elle-melle sa...

Uff og uff! Stakkars deg som må kle deg og gå ut for å fyre i eget hus, men jeg skjønner det er nødvendig. Her frøs vannet i rørene til do og badekar for noen dager siden, men det holdt med en liten ovn inne på kottet så var det i orden igjen ganske kjapt. Det er ikke ofte det skjer her, bare en gang tidligere i løpet av de siste 20 åra så vidt jeg kan huske.

Varme sko er VIKTIG, ikke bry deg om hvordan de ser ut, det er jo for å holde varmen du skal ha dem og ikke for å se flott ut. Da kunne du jo bare tatt på deg det flotte paret du har øverst her :))))

Tovepia sa...

Så ut som du hadde veden klar, men skjønner det er hektisk med fyring;)
Sorel har noen sko, men har ennå ikke kjøpt noen selv, men skulle kjøpt noen...
Ha ei god uke og klem;)

Petunia sa...

Synes du har lov til å sutre litt jeg, for ingenting er så vondt som å fryse. Og det er mange som har fått en aha opplevelse angående varmepumpene.
Jeg visste om dette, så her er varmepumpen skrudd ned til 18 grader så slipper den å stå og jobbe og slite, det gir ingen effekt likevel. Vedovn og peis er tatt i bruk ved siden av + mange stearinlys. Om ikke huset er bygget på 1700 tallet (det kan bare virke slikt), så er det ganske trekkfullt. 12 grader på kjøkkenet om morgenen med en liten ovn på der og 7 grader på soverommet. Ikke noe liv dette her.
Min far trenger i alle fall ikke lengte etter Toten vinterstid disse dager.
Heldagsjobb for deg å holde liv i glørene.
Sender deg en varm klem som kanskje hjelper bittelitt:)

Maret sa...

Og her sit eg, på oljeriggen, og har knapt kjent frisk luft på 2 veker... varm har vi det og.
Blir spennande å komme heim og sjekke "tingenes tilstand".
Det går bra, seier husets datter..
Og på hytta sette eg på varme på vannledningen alt i novenber, men er det nok?

Marie sa...

Kaldare hos deg enn hos meg ser eg. Me synest det er kaldt me når det er nede mot -10, det er sjeldan det er under -5 her. Kulde og snø i vekevis er ikkje kvardagskost hos oss nei. Heller dette enn regn og slaps!
Det kjem til å bli litt av eit styr når det skal tine og regne og fryse på igjen oppi dette, men ein kan ikkje ta sorgene på forskot.

Ha ei fin veke der du spring frå omn til omn :)

Strikkebesta sa...

Du fyre mæ ved, ja:) Her i ytre strøk er vi forskåna for slik kulde,men det kaldaste som er målt her på øya i år er faktisk minus 25, men det er ekstremt, vi har ikkje sett lågare temperatur enn - 11 på målaren vår. Kjekt og nostalgisk gjensyn med polvottane frå 70-talet i forrige innlegg:)