fredag 20. november 2009

I for …

INNSJØ. Je fortsætt å plaske rundt her ved Norges navle. Førje viku var det øya i innsjøen. Nå er tema innsjøen rundt øya :)

Mjøsa er en innsjø som ligger i Akershus, Oppland og Hedmark.

Juli2009 200

Fra gammelt av het innsjøen Heiðsær. Den er Norges største innsjø med et areal på 365 kvadratkilometer. Mjøsa ligger 123 meter over havet og er 117 km lang. Mjøsas vannstand er regulert opp en rekke ganger opp gjennom årene og så sent som i 1947 ble reguleringen overtatt av staten, siden 1961 har Mjøsa hatt samme nivå som i dag. Reguleringen av Mjøsa skjer ved demningen og slusen ved Svanfossen før Vorma renner ut i Glomma. I løpet av vinteren reduseres vannstanden så mye at de fleste småbåthavnene ikke kan benyttes, og Skibladner ikke kan bruke kaianlegg, før vårflommen og snøsmeltingen øker vannstanden igjen.

bilde 070 

Den største offisielle målte dybden er 468 meter. Flere uoffisielle målinger med ekkolodd har vist dybde på 575 meter utenfor Stangelandet.

Juni2009 236

Største elv som renner inn i Mjøsa er Gudbrandsdalslågen, helt i nordenden av Mjøsa ved Lillehammer. Andre elver som renner inn i Mjøsa er fra vest Rinna, Vismunda, Stokkeelva, Hunnselva, Lenaelva, Skulhuselva og Bråstadelva. Elver som renner inn i Mjøsa fra øst er Moelva, Brumunda, Svartelva og Flagstadelva (Renner ut i Åkersvika ved Hamar) og Starelva. Den eneste elv som renner ut av Mjøsa er Vorma, helt sør i innsjøen ved Minnesund. Største øy i Mjøsa er Helgøya, som også er den største øya i Norge som ligger i en innsjø. Byer ved Mjøsa er Lillehammer, Gjøvik og Hamar.

Juni2009 266

Mjøsa er åsted for Norges største innlandsfiske. Hver høst fanges lagesild langs de nordre deler av innsjøen, 150-200 tonn tas opp i det organiserte fisket hver sesong. Lagesild-fisket er omtalt så tidlig som i 1462. Tekst fra Wikipedia 

Juni2007 235

Flerer I-er finn du HER

ABC runde 2 logo_thumb[2]

 

Go hælj!

31 kommentarer:

sipusa sa...

Oi
snubla inn her fra Ullhedina og fikk masse interessant info om Mjøsa, har jo bodd ved siden av den i mange år, så da var det på tide å få litt kunnskap:-)

massevis her jeg ikke visste men heldigvis noe som var kjent også:-)

Tro Håb og Kærlighed sa...

Tak for de meget skønne billeder - det gør godt med lys og høj himmel her midt vinter! Og Mjøsen er en smuk sø, som vi har været ved - nu for længe siden!

Havfruen sa...

Fikk nesten problemer med å lese...for jeg ble så betatt av bildene dine:) Det er vakkert rundt Mjøsa, har vært på endel plasser rundt der.
Ha en flott fredag.
Klem:)

Turid Holm Flaa sa...

Flotte bilder fra Mjøsa. Det er en vakker innsjø og mange fine byer og steder langs Mjøsa. Ønsker deg en riktig god uke.

Anonym sa...

Hei.Virkelig nydelige bilder.Er som om man lengter til bake til en fin sommer med bading når jeg ser det bilde i fjæra med bading og hyving av sten ut i Mjøsa.Ønsker deg en riktig fin helg.Klem fra Bodil..

Anonym sa...

Mjøsa er jo verdenskjent i Norge, den. Vakre bilder fra ei vakker elv, og masse god info. Fin helg!

Sommertid sa...

Så mye info du har funnet frem, rundt Mjøsa har jeg reist mange ganger og over Vorma.
Ha en fin fin helg :)

Hobbygåsa sa...

Ja vakker en den iallefall, flotte bilder og nyttig info! Ha en fin helg!

Ellen sa...

Et veldig fint innlegg om Mjøsa. Jeg tok tog fra Oslo til Lillehammer for etpar år siden og det var et flott skue!

Kjempefine bilder!!

Ønsker deg en flott helg!

Rimkogeren sa...

Flot, flot - Norge er en genvisit værd.

Maria sa...

Helt underbara bilder och en mycket informativ text om sjön.
Trevlig Helg!

Petunia sa...

Kjære, kjære Mjøsa. der tok jeg noen av mine første svømmetak og jeg har noen timer på Hekshusstranda (hva kommer det navnet av tro???)
Nydelige bilder:)

Hilde C. sa...

Det er noen nydelige bilder du har tatt av Mjøsa.
Her forter jeg meg veldig sakte. Etter 8 år med kronisk utmattelse så vet jeg hva som gjelder (om jeg vil eller ikke) :-)

Laila -Karin sa...

For noen vakre bilder . Herlig å se på .
Ha en fin fredagskveld.
Klem

Sologbolig sa...

Nydelige bilder fra Mjøsa og mye bra info. Ha ei god helg.

Donald sa...

Mjøsa er meget smuk - og dit billede med den lave sol og de tottede skyer er meget meget flot.

God Helg til dig også!!!

Unknown sa...

For en fantastisk plass! Nyyyydelige bilder. Har jo badet der selv en gang eller to.

Strikkebesta sa...

Så klart måtte du velgje Mjøsa! VAkre bilete og informativ tekst, ein fiiiiin I:)

Gunsside sa...

Nydelige bilder - og god info

Mona sa...

Underbart vackra foton. Bilden med solnedgången är helt betagande. Otroligt många älvar som rinner ut i sjön.

Anonym sa...

Samma å je bor henn i væla bære je ser Mjøsa. Nå er det mange år siden jeg hadde utsikt til noe annet enn saltvann, men i årene mine renner det mjøsvann. Da han var liten, kalte eldstegutten min alt vann hann så for mjøs. "Sjå, der er ei mjøs, mamma!"

Mia sa...

Mye ny fakta om Mjøse, reguleras vannstanden altså, det Lågåsillfisket har jag hört mycket om också, min svärmor forteller om det hvert år det närmer sig :)

karna sa...

Tusen takk for enda mer info, så godt at en fortsatt er lærnem ,-) Med sola i ryggen ønsker jeg deg i go' hælj

Sologbolig sa...

Hei !Så blei du førstemann som kommenterte under Pay it forward hos meg. Koselig. Så dersom du vil vere med så må du sende meg adressa di og så dukker det opp pakke. Send adr. til : sigfridsolnilsen@hotmail.com
Ha ein fin lørdagskveld.

Jannickes Hjemmekos sa...

Det var et kjekt innlegg - likte godt å lese om Mjøsa. Tenk at den er ca 500 m på det dypeste, det er utrolig. Ønsker deg en fin helg - klem fra Jannicke

Henny sa...

Flotte billeder og interessant information!

Living next to me sa...

nydelige bilder fra et vakkert sted, mange av oss har minner fra F.

Marie sa...

Vakre bilde av Mjøsa og område rundt.
Du bur veldig fint :)

Det har nesten ikkje vore frost her hos meg ennå, berre litt rim eit par gonger. Derfor er ikkje alle blomane visne ennå. Mesteparten derimot er ferdig for iår.

God helg :)))

Sylvia sa...

Da jeg bodde i Hamar, rettere sagt Ottestad, bodde vi like ved Mjøsa, og hadde stranda rett baki hagen. Et herlig sted å bo!!!
Takk for fine bilder og informasjon!

Drengen sa...

Så flott og informativt! Det føles nesten som jeg har vært der..

TorAa sa...

Ja, når det først skulle skrives om en innsjø, da er jo landets største innsjø et naturlig valg - og kanskje spesielt for deg.
Takk for alle fakta -så har jeg lært noe denne omgangen også.