fredag 13. november 2009

Unnskyld

Fysst lyt je få be om unnskyldning for at je “lurte” noen mæ et innlegg i går. Saken er nemlig den at je fant ei søt novelle om blogging i Hjemmet 43/09. Den fækk je lyst tæll å dele mæ dekk. Je scannet og redigerte og ælt såg bra ut. Men da det kom på bloggen, var det nærmest ulæselig. Derfor slette je mæ en gong. Men da hadde det ælt kømmi på en del blogg-roller. Je beklager at det bære vart tull, je skar tenkje ut en bære teknisk løsning før je prøver meg på non slike krumspring att;)

Så litt mere unnskyldning frå mi sie. Her er et leserinnlegg je hadde i lokalavisa for noen dager sea. Det skader sikkert itte at de læs det heller:) Je var så heldig at verdens beste avistegner Herb (syns nå vi da) i OA hadde laga en illustrasjon åt meg.

Unnskyld, kjære deg i risikogruppa.

Neida, jeg har ikke sneket i vaksinasjonskøen. Jeg snakker til deg som ferdes etter gater og veger til fots etter mørkets frambrudd, uten refleks. Du utsetter deg strengt tatt for en større risiko enn det faktisk er å bli alvorlig syk av svine-influensaen. Når jeg er ute og kjører om kvelden, sitter jeg på ank med vidåpne øyne og ser etter grå skygger i vegkanten. Men møter man en bil, så er det neimen ikke lett å se deg. Du ser meg, javel. Men hvis ikke jeg ser deg og kjører på deg, er ikke de beste oddsene på din side.

Mange mener at refleks ser teit ut, andre synes det er upraktisk å ha i lommen. Nøklene kan jo tvinne seg inn i snøra. Dessuten mener mange at de slettes ikke er ute etter at det er mørkt. Men da har vi ikke stor bevegelsesfrihet her i landet i vintermånedene når den lyse dagen er nokså kort. Vi utstyrer de aller minste med refleksvest, og det er flott. Men de ser ganske fort at voksne er  sløve med refleks selv, og da vil de ikke bruke vesten lengre. Den redder ikke liv der den ligger i skapet.

Det må jo sies at det er mange flinke refleksbrukere også. Mange med hund har blitt flinke, de er jo ute og går til alle døgnets tider, så det er flott. Men jeg har også sett syndere der. Det er ikke lenge siden ei dame på Lillo var nær ved å miste hunden da jeg passerte. En refleksløs, lav og mørk hund to meter fra matmor, ut i veien, er ikke spesielt lurt. Særlig når matmor selv ikke hadde refleks og min oppmerksomhet gikk til henne da jeg oppdaget at det var noen der.

Og så damen jeg var svært nær på Bøverbru (ved Gimle) forrige torsdag. Vær glad du er like hel, det er jeg. Men jammen skvatt jeg mere enn jeg har godt av da jeg plutselig fikk øye på deg.

Så derfor: mann eller kvinne, gammel eller ung. Jeg sier unnskyld med det samme. For jeg kommer kanskje til å kjøre på deg og det er slettes ikke med vilje. Jeg stirrer alt jeg kan ut i høstmørket. Ikke bli i risikogruppa: BRUK REFLEKS. Du trenger ikke stå i kø for å skaffe deg en sånn livredder.

Frustrert bilist.  

herb

PS: Den bilisten er akkurat som å se meg, for den som lurer på det, hehe.

Go fredda! Husk å bli sett.

11 kommentarer:

karna sa...

For en kjempebra innlegg i disse mørketider, både her og i avisa. Jeg er så enig, kunne ikke skrevet det bedre selv. Tusen takk for at du legger det ut. Kan jeg linke til deg via meg??

Havfruen sa...

Kanonbra!!! Jeg bruker refleksvest, Gubben gjør det og Major SELFØLGELIG. Er så hjertens enig med deg, det er kjempeskummelt å kjøre i mørkret. Vi ser mange på våre turer som ikke bruker refleks. Som nyinnflyttere i bygda sjokkerer dette meg, her er jo ikke gatelys engang. Jeg har varsla flere unger vi har møtt: du må da bruke refleks? Her snakker vi virkelig RISIKOGRUPPE!! Supert skrevet:)
Riktig god helg, med refleks:)
Klem fra meg:)

Mia sa...

Kan du inte sända det in till VG och aftonposten också, helbra. Igår körde jag nästan på en man med rullskidor, i mörka kläder, hur tusan tror dom att man skal få øyne på dem?? Står det 80 på veien så kjør man i varje fall inte i 20 km..och även om jag kör lite saktare och spärrar upp ögonen behäver jag några meter för att kunna bromsa, mer än de 5 meter han var framför mig när jag först såg han - det var nästan så jag stoppade bilen för att käfta på han !!

Ingrid sa...

Ha ha må sei at eg leita lenge etter innlegget ditt i går. Forstod ingenting og prøvde alt muleg men fann ikkje noko innlegg.
Å bruke refleks er kjempeviktig.
Eg trur ungdommane her i huset er grundig lei masinga mi,men eg gjev meg ikkje før eg veit at dei brukar det.

Stubbetufsa sa...

Kjempebra innlegg, kjære Gamleheksa!
Ikke bare svineinfluensaen som tar liv!
Vanlig influensa tar og liv!
Og kjøkkenulykker nå i juletida!
Og... Og...
Det er farlig å leve, desverre.

Strikkebesta sa...

Flott innlegg om eit viktig tema. Eg kan skryte av at eg har vorte veldig flink - bruker refleksvest både når eg er ute og går pg når eg syklar til og frå jobb, sjølv om eg også har lykt på sykkelen:)

Marie sa...

Sjølv brukar eg vest når eg er ute i mørke, men eg er også bilist og kjenner meg godt igjen i det du skriv.

Flott at du tar dette opp, kanskje ein eller annan leitar fram vesten neste gong dei skal ut i kveldsmørket.

God helg :)

Anonym sa...

Eit skikkelig bra innlegg, om ein veldig viktig ting. Det er ikkje berre du som sitt med hjertet i halsen og nistirrer etter fotgjengere.. Sjølv bruker eg refleksvest etter mørkets frembrudd, og jammen er eg glad for det, for det er ikkje alle bilister som ser meg likevel (i alle fall føles det slik når eg går gatelangs..)

Ha ei fortsatt fin helg!! :D

Jannickes Hjemmekos sa...

Flott at du har skrevet et innlegg om refleks i lokalavisen, det er altfor mange som slurver med dette.

Nå må jeg lese H-innlegget ditt - jeg har ramlet litt av lasset, men skal prøve å karre meg på igjen. Ønsker deg en fin dag - klem fra Jannicke

Hobbygåsa sa...

Var det deg det! Jeg er så enig med deg, det er utrolig hvor mange som ikke bruker refleks her i området og de er kjempefarlige! Det skal ingenting til for å kjøre på en mørkkledd person i veikanten, jeg blir så forbannet innimellom!

Maj sa...

Dette innlegget burde stått på trykk i alle landets lokalaviser.